Zážitok z panorámy hôr ponúka hotel na severe Fínska, ktorý bol vytvorený na základe detského sna. Prvotný sen o domčekoch na strome sa zmenil na zážitok, keď ste počas svojho pobytu obklopení miestnou prírodou.

 

Základom stavby sú starostlivo vybrané materiály, jedinečný dizajn celej architektúry, ktoré sú v súlade s prírodou. Štúdio Puisto vytvorilo koncept architektúry, ktorý je silne ovplyvnený povahou studenej Arktídy. Namiesto jedného centrálneho hotela boli navrhnuté jednotlivé ubytovacie jednotky situované na prírodnom strmom svahu, ktorý je charakteristickým prvkom pre život a atmosféru vo Fínsku. Všetky budovy sú vyrobené z prírodného fínskeho dreva, ktoré patrí k obnoviteľným stavebným materiálom. Zároveň drevo je materiál šetrný k prírode a udržuje zdravý vnútorný vzduch. Zelená strecha napomáha odtoku vody a správnej vegetácií.

 

72760005

 

Tree Houses teda stromové domy s plochou strechou sú položené na oceľovom ráme, ktorý je kotvený do základových betónových pätiek. Nestoja na klasických betónových platniach, ale na vyvýšených stojkách.

 

72759998

75484098

 

Severne orientovaná panoramatická stena je vyrobená zo skla s výhľadom na okolitý les a arktickú prírodu. Osvetlenie architektonickej stavby bolo navrhnuté tak, aby umelé svetlo budovy, čo najmenej rušilo zážitok z polárnych svetiel severskej oblohy. Napriek tomu, stavba poskytuje dostatočné svetlo uprostred lesa.

 

72760007

 

93399448

 

Hlavná budova, v ktorej sa nachádza reštaurácia je v tvare päťcípej snehovej vločky. Ústredným a dominantným prvkom budovy je krb, ktorý dotvára zimnú atmosféru fínskej krajiny.

 

85717399

 

Text: Petra Laclavíková

Foto: arctictreehousehotel