kagi maldivy 1Japonské architektonické štúdio Yuji Yamazaki Architects vytvorilo na jednom z maldivských ostrovov hotelové kúpeľné centrum KAGI. Tento projekt uctieva nedotknutú povahu prírody Maldív a svojim poňatím podporuje tunajšiu ekológiu.

Hotelový a kúpeľný komplex má tvar prstencovej štruktúry obklopujúcej modrú lagúnu. Súčasťou objektu je okrem ubytovacích kapacít aj štúdio jogy, miestnosti na výkon kúpeľných procedúr, relaxáciu, posilňovňa, obchodíky i kaviarne. Dizajnéri usporiadali celkové zoskupenie centra v dvoch základných častiach. Reštauračný komplex bol navrhnutý ako budova v tvare prsteňa obklopujúca záhradu. Tu sa pestujú pôvodné bylinky, zelenina, ovocie a rastliny, z ktorých sa pripravujú pokrmy v reštaurácií, ale zároveň priestor slúži ako relaxačná oáza pre hostí.

 

kagi maldivy 3

kagi maldivy 8

 

Rovnováha medzi potrebou samoty a socializácie

V druhej časti objektu sa nachádza štyridsať víl na vode a desať plážových víl, z ktorých každá má vlastnú terasu s bazénom a výhľadom na Indický oceán. Pri navrhovaní jednotlivých priestorov architekti dbali na ich priestrannosť. Po preskúmaní potrieb hostí v špeciálnej štúdii, ktorú si Yuji Yamazaki Architects urobili, bolo preukázané, že pre 100 hostí v hoteli je potrebných minimálne 1 600 metrov štvorcových priestoru. Celková rozloha bola ale zvýšená na 3 200 metrov štvorcových, aby sa vyhovelo preferenciám a potrebám každého hosťa. Sedenie v reštaurácii, baroch i salónikoch je usporiadané tak, aby poskytovalo možnosť výberu priestoru vnútorného alebo vonkajšieho, prírodného vánku alebo klimatizácie, súkromného alebo verejného. Ako sa vyjadril vedúci dizajnér tímu, „veríme, že sprostredkovanie správnej rovnováhy medzi zmyslom pre samotu a socializáciu je rozhodujúce."

 

kagi maldivy 4 kagi maldivy 5

kagi maldivy 6

 

Podpora prírodného ekosystému ostrova

Tím si pri projektovaní a realizácii kúpeľného wellness ostrova kládol za cieľ chrániť prírodný ekosystém Maldív a letovisko vybudovať zodpovedne a s ohľadom na udržateľnosť. Krajinná architektúra je starostlivo naplánovaná tak, aby sa do projektu integroval iba pôvodný rastlinný život. Dominujú tu kokosové palmy, drevina Magoo, plážový ibištek a ostrovná borovica. „Vnesenie exotických rastlín do pôvodnej prírody Maldív môže byť veľmi pekné, ale môže mať taktiež negatívne následky na ekosystém v krajine. Minimalizovaním zmeny môžeme prispieť k návratu migrácie vtákov na ostrov a celkovej podpore biodiverzity miestneho ekosystému,“ osvetľuje myšlienku hlavný architekt.

 

kagi maldivy 2 kagi maldivy 7

 

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Yuji Yamazaki Architects