dubaj prstenec 1Architektonická kancelária ZNera pred niekoľkými dňami zverejnila projekt stavby futuristického mestského projektu Downtown Circle. Mal by byť vystavaný vo výške 550 metrov, v okruhu 3 kilometrov vôkol najvyššej budovy sveta Burj Khalifa v Dubaji.

Stavba, ktorá bude plniť viacero funkcií

Projekt uvažuje o stavbe, v ktorej sa budú nachádzať verejné inštitúcie, apartmánové byty, úrady a iné súkromné i komerčné priestory. Táto megaštruktúra je reakciou na čoraz viac zhusťujúcu sa mestskú časť emirátu Dubaj. Do budúcnosti by však toto vyvýšené mestské centrum mohlo byť riešením získania ďalšieho priestoru na bývanie a život vo viacerých svetových metropolách.

 

dubaj prstenec 2

 

Vzhľad stavby zmení doterajšiu panorámu mesta

Prstencová metropola sa bude vznášať nad panorámou mesta a funkčne bude podopretá piatimi vertikálnymi nosníkmi. Komplex zmiešaného využitia sleduje efektívnu alternatívu k tradičným neprepojeným výškovým budovám v metropolitných oblastiach. Dubai Downtown Circle by mal byť prepojený súvislým zeleným  pásom – Skyparkom. Štruktúra bude pozostávať z piatich úrovní rozdelených do menších celkov, aby sa vytvoril rad rezidenčných, verejných, komerčných a kultúrnych oblastí.


dubaj prstenec 8

dubaj prstenec 4

dubaj prstenec 5

 

Zelené pľúca mesta 

Stavba by mala návštevníkom a obyvateľom ponúknuť čistý a čerstvý vzduch, bohaté prirodzené svetlo a panoramatický výhľad na mesto. V rámci zeleného pásu architektonická kancelária do objektu vnáša rozmanité podnebie a prirodzené biotopy vrátane kaňonov, piesočných dún, močiarov, vodopádov, digitálnych jaskýň a tropickej vegetácie.

 

dubaj prstenec 6

dubaj prstenec 7

 

Ekológia na prvom mieste

Hlavnou myšlienkou tvorcov projektu je vybudovať udržateľný mestský ekosystém. Počíta sa tu preto s útočiskom pre divoké rastliny a lokálnu výrobu potravín, oblasťami na zachytávanie dažďovej vody, solárnymi elektrárňami, systémami na ukladanie uhlíka a filtrovanie znečisťujúcich látok zo vzduchu. Čo sa týka dostupnosti jednotlivých priestorov projektu, navrhnutý je tu systém železničnej dopravy, ktorý bude pozostávať z flotily závesných modulov pohybujúcich sa rýchlosťou 100 kilometrov za hodinu.

 

dubaj prstenec 3

 

Stane sa projekt realitou?

Návrh vznikol ako príspevok do súťaže vyhlásenej dubajskou nadáciou Future Foundation pred dvomi rokmi. Projekt sa dostal do užšieho výberu, ale zatiaľ o jeho realizácii nie je rozhodnuté. Preto sa aj jeho autori pre urýchlenie konečného rozhodnutia o jeho potenciálnom výbere rozhodli zverejniť vizualizácie tohto megalomanského projektu.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto a vizualizáie: Picktown/ZNera