chata styl interier dizajn architektura fenomen priroda 7 uvod

 

Keď počujete slovo „chata“ či "chalupa", pravdepodobne si spomeniete na rozprávky z detstva či dom vašich starých rodičov. S chalupou sa spája niečo nostalgické a romantické. Okrem zariadenia, je to atmosféra pečených koláčov, teplo sálajúce z pece či krbu a výhľad z okna na kníšuce sa stromy v chladnom zimnom počasí.

 

chata styl interier dizajn architektura fenomen priroda 4

 

Keď nazrieme do minulosti, chaty a chalupy sú známe už z obdobia stredoveku. Vtedy to však skôr boli príbytky podobné menším domčekom so štyrmi miestnosťami situovanými na dvoch podlažiach. Pod strechou sa spávalo a na prízemí sa varilo, jedlo a spoločensky žilo. Tradičná architektúra chaty, ako ju poznáme dnes pochádza z 19. storočia, z Veľkej Británie.

 

chata styl interier dizajn architektura fenomen priroda 1

 

Möbelix

Chaty sa tradične stavali na vidieku alebo na samotách v prírode, často popri vode, na brehoch riek a jazier. Vyznačujú sa kamennými exteriérmi šikmou strechou a malými vnútornými miestnosťami. Moderný vzhľad chaty zahŕňa starožitné estetické prvky, ale skladá sa z moderných doplnkov, často prírodných a trvalo udržateľných materiálov. Každá z miestností by mala byť upravená tak, aby pôsobila domácky a príjemne.

 

chata styl interier dizajn architektura fenomen priroda 9

chata styl interier dizajn architektura fenomen priroda 5

 

Atmosféru rozprávkovej chalúpky si môžete vytvoriť aj vo vašom dome či byte. S prihliadnutím na praktickosť a inovatívnosť.

  • Základom sú neutrálne farby stien, podláh a väčších plôch interiéru. Bielu, sivú, prípadne svetlo pastelové farby môžete doplniť výraznými farebnými doplnkami.
  • Nábytok alebo aspoň niektoré solitéry nábytku, napríklad komoda, skrinka v chodbe či vstupnej miestnosti môžu pochádzať ešte od vašej babičky, z blšieho trhu alebo jednoducho vynikať starožitným či rustikálnym vzhľadom.
  • Krb alebo kachle k chatám a chalupám patria. Čím väčšie, tým lepšie.
  • Vítané sú jednotlivé dekorácie a doplnky vo vintage štýle, inšpirované krajinou, v ktorej sú chata či domček postavené.
  • Útulnosť priestoru dodajú drevené obklady na podlahách, strope i stenách.
  • Uvoľnene a tradične pôsobia otvorené poličky v kuchyni, so zopár tradičnými kúskami riadu a kuchynských doplnkov z dôb minulých. Atmosféru ale dokáže vytvoriť napríklad aj bodkovaný kuchynský servis.
  • Textílie na vankúše, utierky, koberčeky voľte ručne tkané alebo ľanové. Vždy však myslite na daný motív a tému, ktorá by sa mala niesť celou atmosférou interiéru. Keď zvolíte napríklad textílie s drobnými kvietkami, kockami alebo pruhmi, zvoľte tento štýl pre celú miestnosť.

 

chata styl interier dizajn architektura fenomen priroda 7 dvojica  chata styl interier dizajn architektura fenomen priroda 8 

 

Práve na Slovensku a v Česku bol fenomén chatárčenia veľmi silný. Za dôb socializmu mnohí z nás sadali v piatok popoludní do áut a presúvali sa na víkend na chaty a chalupy. Dnes je situácia trochu iná. Mohli sme cestovať do sveta, poznávať cudzie krajiny a veríme, že po odoznení pandémie znovu budeme.

 

chata styl interier dizajn architektura fenomen priroda 2

 

Ale chaty a chalupy nás sprevádzajú stále. Starší ľudia odchádzajú na dôchodok do svojich bývalých "víkendových" domov, a prenechávajú byty k dispozícii svojim deťom. Zariadené majú už na chatách všetko pre bežný komfort, často i nadštandard. Niekedy však odchádzajú na chaty aj mladí ľudia v túžbe odísť zo stresového prostredia mesta. Chaty sú a budú s nami späté už nastálo, buď naše vlastné alebo prenajaté na obdobie dovolenky. Zo zvyku i tradície sa stal vzťah, pevný a plný romantiky.

Pripravila: Petra Adamcová