knihkupectvo cina priroda obchod 1 uvod

 

Milujete vôňu nových kníh a každá návšteva kníhkupectva je pre vás pohladením pre dušu? V Číne nedávno otvorili kníhkupectvo, ktoré vyráža dych svojou jedinečnou architektúrou, veľkosťou i počtom ponúkaných titulov. Nadýchnite sa a vstúpte s nami do knižnej katedrály Dujiangyan Zhongshuge v čínskom Čcheng-tu.

 

knihkupectvo cina priroda obchod 1

 

Návrh tohto priestoru zrealizovala architektonická spoločnosť X + Living so sídlom v Šanghaji. Rozľahlá miestnosť má dve podlažia so zrkadlovými stropmi a lesklými čiernymi podlahami. Podlaha i strop vytvárajú vizuálny efekt, ktorý priestor odrazovo rozširuje. Vstupný priestor kníhkupectva má tvar písmena C, ktorého zdanlivo nepravidelná postupnosť buduje celkovú intimitu. V strede objektu sa týčia oblúky a vysoké stĺpy, ktoré využívajú celú výšku priestoru. Prechádzať sa pod policami s knihami evokuje prechádzku vo zvlnenom lese.

 

knihkupectvo cina priroda obchod 8

 

Interiér knižnice bol inšpirovaný históriou a topografiou regiónu. Miestna krajina bola akoby presunutá do tohto priestoru, pretože mesto Dujiangyan, v ktorom knižnica stojí, má dlhodobú históriu ochrany vodných zdrojov. V interiéri sa tento fakt symbolizuje ako priehrada integrovaná do políc s knihami. Vďaka efektu čiernych dlaždíc sa knižné stoly javia ako lode, ktoré ticho kotvia na jazere.

 

knihkupectvo cina priroda obchod 7

 

Na horné police bola použitá tapeta s potlačou kníh, takže to vyzerá, že knihy sú umiestnené od podlahy po strop. Na horných policiach sa však z praktických dôvodov knihy neumiestňujú, lebo by bolo náročné sa k nim dostať, ale sa aj o ne zo strany obchodníkov postarať. V tejto chvíli je v ponuke obchodu viac ako 80 tisíc titulov.

 

knihkupectvo cina priroda obchod 2  knihkupectvo cina priroda obchod 3   

 

Ďalšou kľúčovou súčasťou návrhu bolo osvetlenie priestoru. Na každej poličke sú inštalované svetelné pásy, vďaka čomu sú jednotlivé police stereoskopickejšie a jasnejšie. Čitateľ tak prehľadne a bez väčšej námahy očí dokáže prečítať jednotlivé tituly.

Na prvom poschodí obchodu sa nachádza kaviareň a detský kútik. Kútik je tvorený bambusovými policami zdobenými pandami. Stovky farebných vankúšov poskytujú malým čitateľom pohodlné miesta na čítanie. Balkón na druhom podlaží poskytuje miesto, kde môžu zákazníci zvažovať výber kníh, čítať, prípadne pracovať.

 

knihkupectvo cina priroda obchod 7

 

knihkupectvo cina priroda obchod 6

 

„Tento projekt je holistický koncept,“ ozrejmuje myšlienku stavby jej hlavný projektant Li. „Potrebovali sme koordinovať každú časť priestoru, aby bolo zabezpečené, že akýkoľvek funkčný predmet, či už je to polička alebo písací stôl, sa neodtrhne od témy konceptu a zároveň bude mať zmysel pre krásu. Všetky prvky dizajnu sa spájajú, aby návštevníkom poskytli inšpiratívny nákupný zážitok. Najfascinujúcejšie je, že keď stojíte v priestore kníhkupectva, naozaj pociťujete emócie, ktoré bežne človek cíti v prírode a pri vnímaní ľudskej vynaliezavosti inšpirovanej prírodou."

Pripravila: Petra Adamcová
Zdroj a foto: Archello