anne hathaway dom kalifornia hudobna miestnost obyvacka uvod 6

 

Oscarová herečka Anne Hathaway a jej životný partner, návrhár šperkov Adam Shulman spomínajú na to, ako sa pri prvom pohľade zamilovali do pozemku a obydlia, ktorý sa stal ich domovom. "V okamihu, keď sme vyšli po príjazdovej ceste a videli panoramatický výhľad, ktorý sa pred nami otvoril, boli sme rozhodnutí," spomína Shulman. Anne ho dopĺňa: „Bolo to ideálne spojenie romantiky a skvelého dizajnu. Náš prvotný inštinkt bol, že to bude veľmi dôležité miesto v našom živote. Skutočne sme si vedeli predstaviť, že si tu založíme rodinu.“

 

anne hathaway dom kalifornia hudobna miestnost obyvacka6

Foto: Obývačka v atmosfére alpskej horskej chaty

 

Príbeh domu, ktorý Anne a Adama očaril, má bohatú históriu. Postavený bol v roku 1906 a o jedenásť rokov neskôr ho zničil požiar a  kompletne ho prestavali. Po mnohých spokojných majiteľoch domu sa stal vlastníctvom Anne a jej partnera, ktorí poverili nedávnou prestavbou a rekonštrukciou návrhárku Pamelu Shashiri. Tá sa s radosťou a výzvou chopila celého projektu.

 

anne hathaway dom kalifornia ranajky hudobna miestnost 5

Foto: Pohľad na celkový vzhľad domu v exteriéri kalifornskej prírody

 

Architektonický návrh novej vizualizácie stavby spočíval v kombinácii kalifornského pohodlného bývania s dizajnom švajčiarskej romantickej chaty uprostred alpských kopcov. Z pôvodného obydlia zostala zachovaná "nostalgia", ktorá robila dom jedinečným a znásobená bola pridaním nových vrstiev farieb a textúry. V interiéri sa potom tradičný "duch" ďalej podporoval voľbou nábytku z rôznych historických období.

 

anne hathaway dom kalifornia ranajky hudobna miestnost 5

Foto: Anne Hathaway

 

Srdcom domu je priestranná hudobná miestnosť, ktorá bola pôvodne tanečnou sálou. V priestore sa nachádza klavír, obrovský trblietavý stôl, veľa možností na sedenie pre hostí a neprehliadnuteľným doplnkom miestnosti je veľká diskotéková gula z počiatku 20. storočia, ktorá vytvára po zotmení hlavné osvetlenie priestoru. Majitelia mali túto miestnosť vysnívanú a bola ich dlhoročnou fantáziou, ktorú si práve v tomto dome splnili.

 

anne hathaway dom kalifornia hudobna miestnost 1

Foto: Hudobná miestnosť

 

Kuchyňa je dlhým a štíhlym priestorom. Hosťom poskytuje ideálne miesto na účasť pri príprave jedál. Farebne je miestnosť ladená v upokojujúcich odtieňoch červenej a bledozelenej farby a otvára sa do priestrannej raňajkovej miestnosti s výhľadom na fascinujúcu okolitú scenériu. Dom je v každej miestnosti a v každom kuse priestoru citlivo prepojený s prírodou.

 

anne hathaway dom kalifornia hudobna miestnost kuchyna 7

anne hathaway dom kalifornia hudobna miestnost spalna 2

Foto: Kuchyňa a raňajková miestnosť

 

Dom stojí v horách, ale v štáte Kalifornia, ktorá sa vyznačuje celoročným príjemným počasím. Aj z tohto dôvodu je neoddeliteľnou súčasťou domu veľká terasa s krbom, ktorý dotvára celkovú romantickú atmosféru. Pohodlné pohovky značky Janus et Cie na terase dopĺňajú prikrývky prikrývky z 19. storočia a francúzsky koktailový stolík z 18. storočia.

 

anne hathaway dom kalifornia hudobna miestnost terasa 3  anne hathaway dom kalifornia hudobna miestnost terasa 35 uprava 

Foto: Terasa s krbom a výhľadom na okolité hory

 

Dom a zariadenie jednotlivých miestností, riešenie jeho farebného spektra je nádherné, avšak všetci sa zhodujú na tom, že skutočná alchýmia ich domu spočíva v nehmatateľných bonusoch. V celkovom rozsahu a pôdoryse domu, jeho miestností, prepojení s okolím i celkovou jeho atmosférou.

 

anne hathaway dom kalifornia hudobna miestnost spalna 2

Foto: Spálňa je ladená do staroružovej farby, jej dominantou je manželská posteľ 

 

„Tento dom ožíva a plynie podľa toho, koľko ľudí je v ňom. Keď sme to len my dvaja a naše dieťa, cítime sa pokojne, ticho a rozjímavo, dom pre nás vytvára pocit objatia. Keď máme v dome návštevu, a je tu veľa ľudí, pulzuje tu obrovská energia a zábava," vyjadruje sa Adam. A Anne ho dopĺňa: "Adam to vystihol presne, miesto vyvažuje našu potrebu izolácie i komunity zároveň. Keď sa musím napríklad intenzívne venovať novým textom v pripravovanej úlohe, dokážem sa tu naplno sústrediť, nachádzam pri vžití sa do role inšpiráciu v nádherných okolitých horách a spievajúcom vtáctve. Je to skrátka náš vysnívaný domov."

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Architektonické štúdio Sashrini
Zdroj: Architectural Digest, The Nord Romm, CNN