Domestic healthy vegetarian dry food storage organization on shelf at kitchen cupboard. Comfortable neatly keeping arrangement in glass containers oat flakes, wheat flour, sugar, pasta, nuts, riceOrechy sú veľmi zdravou potravinou s unikátnym zložením. V našom jedálničku by sa preto mali trvalo objavovať. V prípade zlého skladovania ale môžu orechy rýchlo podľahnúť skaze. Ako ich teda doma uchovávať bezpečne?

Orechy zozbierané z vlastného stromu

Ak sa môžete pochváliť vlastným zberom orechov, či už ide o lieskové orechy alebo orechy vlašské, máte byť na čo hrdí. Na druhú stranu pravdepodobne máte každú jeseň orechov veľký nadbytok. Je teda nevyhnutné celú úrodu správne spracovať, aby vám plody vydržali doma bez závad dlhé mesiace.

V prvom rade musíte orechy zbaviť prebytočnej vlhkosti, kvôli ktorej inak hrozí, že začnú plesnivieť. Orechy teda zbavíme dužiny a vylúpeme ich zo škrupiny. Pokiaľ nejaké orechy sú už na pohľad zlé (v prípade vlašských orechov môžu byť tvrdé, začernalé a pod.), alebo bola napríklad dužina porušená a je pokrytá plesňou, taký plod oddelíme a vyhodíme. Mala by ich ale byť menšina.

Vylúpané a vytriedené orechy rozložíme v miestnosti so stálou izbovou teplotou a možnosťou cirkulácie vzduchu. Môžete ich napríklad rozložiť na podlahe na papieri na pečenie. Je lepšie, ak na orechy nebude dopadať priame slnečné svetlo.

Takto rozložené orechy necháme niekoľko dní až týždňov vyschnúť. Chybu neurobíte ani tým, že ich minimálne raz otočíte, aby preschli naozaj dokonale. Je úplne nevyhnutné, aby v orechoch žiadna prebytočná vlhkosť nebola. Orechy môžete priebežne ochutnávať a kontrolovať, či nemenia farbu a majú správnu chuť a všetko ide teda podľa plánu.

Ako orechy skladovať?

Nepriateľom orechov je svetlo, vzduch a vlhkosť. Na dlhodobé skladovanie sa teda musíte zbaviť predovšetkým týchto vplyvov. Ak ste si niekedy kupovali orechy v obchode, potom ste si pravdepodobne všimli, že sú nepriedušne uzavreté. Často sú dokonca balené vákuovo. Ak máte domácu vákuovačku na potraviny, pôjde teda o najlepšiu voľbu. Dobre ale poslúži aj kovová, sklenená alebo plastová nádoba, do ktorej orechy umiestnite a uzavrite. Orechy skladujte v tme. Pri izbovej teplote vydržia asi tri mesiace. Držte ich ale bokom od zeleniny a ovocia. Lepšie im bude napríklad v poličke s čajmi a kávou alebo inými suchými potravinami.

Orechy môžete rovnako zabalené skladovať aj v chladničke, čím predĺžite ich trvanlivosť asi na pol roka. Pre uchovanie na dlhšie ako jeden rok potom môžete časť zberu zamraziť. Staršie orechy vždy pred konzumáciou ochutnajte, aby ste sa uistili, že nie sú žltlé. Mdlú chuť môžete obnoviť krátkym opražením na panvici alebo v rúre.

Zdroj obrázku: kostikovanata / stock.adobe.com