architektura pre smartfony xs instagramovateľný interier kaviareň kuchynka coworking instagram new york toptrendy sk

 

Prvými na rade boli hotely a kaviarne. Teraz prichádzajú na rad obchody. A tak sa zdá, že v ich tesnom závese začínajú byť aj kancelárie. Rozmach súťaží o kanceláriu roka a rastúca popularita architektonických fotografov, prispievajú k tomu, že sa začínajú rodiť nové co-workingové centrá, ktoré majú jednu špeciálnu vlastnosť. Sú instagramovateľné. 

 

Hoci je instagramovateľnosť ešte stále bizarným termínom, jej dôležitosť nepopierajú ani samotní architekti. Prvým pionierom v tejto oblasti sa stalo štúdio Vale Architects. Pripravilo totiž voľne dostupného sprievodcu pre architektov a tých, ktorí navrhujú interiéry. Cieľom tohto sprievodcu je ozrejmenie spôsobu, ako stvárniť priestor tak, aby sa vyskytol na čo najväčšom množstve instagramových profilov

 

 

architektura pre smartfony testone factory demokraticky dizajn červený interier rekonštrukcia dramaticke osvetlenie toptrendy sk

 Foto: Teatum+Teatum

 

 

A ak hovoríme o instagrame, musíme si uvedomiť, že jeho užívateľská skupina nepozostáva len z profesionálnych fotografov. To znamená, že instagramovateľnými sa stávajú priestory, ktoré ponúkajú uchvacujúci pohľad bez ohľadu na to, z akej perspektívy sú zachytené zábery. Len v poslednom období boli na dvoch opačných koncoch sveta zrealizované podobné projekty. V obidvoch prípadoch ide o administratívne priestory. Každý z nich je bizarný iným spôsobom. Obidva sú však instagramovateľné. 

 

 

Príbeh co-workingového sentra v Sheffielde pripomína osud Cvernovky. Industriálny priestor dostal update v podobe radikálnej rekonštrukcie od londýnskeho štúdia Teatum+Teatum. Opustená zlieváreň Testone z osemnásteho storočia sa tak zmenila na minimalistické pracovisko, ktoré má charakter moderného, vzdušného zenového priestoru s použitím polykarbonátu a drevených trámov. 

 

 

architektura pre smartfony pracovisko pre instagram instagrmaovateľný obsah demokratická architektura toptrendy sk

Foto: AndBeyond.Media

 

 

O niečo bizarnejšie pôsobí kancelária marketingovej agentúry AndBeyond.Media v Mumbai. Zakladateľ spoločnosti, Karan Gupta v rozhovore pre portál Multivu priznáva svoje nadšenie: "Nie je to len o tom, že sú tu rôzne instagramovateľné časti, otvorený priestor umožňuje, aby energia prúdila všetkými smermi a tým sa prehlbovali pracovné vzťahy medzi každým z tímov sústredených pod jednou strechou." 

 

 

 

architektura pre smartfony instagramovateľný interier demokraticka architektura toptrendy sk

Foto: AndBeyond.Media

 

 

Na záver dodajme, že instagramovateľnosť sa stala súčasťou DNA aj pre samotné riadiace centrum Instagramu. Tím architektov z newyorského štúdia Gensler navrhol pre mediálneho giganta nové pracovisko na Manhattane. S dôrazom na vytvorenie pracovnej atmosféry a prepojenosti so samotnou platformou. Už pri vstupe do vestibulu víta zamestnancov aj verejnosť interaktívna stena zobrazujúca najnovší feed v rámci instastories a najfrekventovanejších hashtagov dňa. Pracovisko nevyhnutne disponuje bizarnými miestami, na ktorých sa nachádzajú rozličné inštalácie, fotosteny a eklekticky tematizované biofilické zóny so žiarivo jasnými odtieňmi zelenej, žltej a purpurovej v podobe interiérových doplnkov aj samotného kancelárskeho nábytku. 

 

 

architektura pre smartfony instagramovateľný interier kaviareň kuchynka coworking instagram new york toptrendy sk

Foto: Gensler/Instagram

 

 

O tom, že komerčné objekty sa stávajú kulisami pre zábavný priemysel svedčí nakoniec aj vyjadrenie architektov zo štúdia Teatum+Teatum. Tí sa nazdávajú, že v budúcnosti by sa mohla stať zrekonštruovaná Testone Factory vďačným miestom pre filmárov a usporiadateľov rozličných verejných podujatí. Začína sa teda zdať, že demokratický dizajn prestáva byť len súčasťou nábytkárskeho priemyslu a presúva sa dokonca už aj do navrhovania všetkých prostredí, v ktorých žijeme. Je len otázkou času, kedy sa ustáli spojenie demokratická architektúra.