Rezidencia Sai Kung v Hongkongu upozornila na seba dômyselným zosúladením dvoch protichodných estetík. Architekt Michael Liu zapôsobil uhladeným, futuristickým konceptom a zenovou filozofiou, prítomnou v celom objekte. Cieľom projektu bola pritom rekonštrukcia staršieho domu so striktne odčlenenými zónami.

 

Majitelia si totiž časom uvedomili, že v dome nie je priaznivá energia a celý objekt si vyžaduje úpravu dispozície. Preto oslovili architektonické štúdio Milimeter Interior Design. Z nového stvárnenia domova však nezostali nadšení len oni. Dom totiž prešiel takými zmenami, že si vyslúžil uznanie v každej súťaži, do ktorej bol prihlásený. Zásluhy možno pripisovať predovšetkým rafinovanému spôsobu prepájania zón.

 

 

auto v interieri sai kung house hong kong sukromna rezidencia toptrendy sk

 

 

 

Michael Liu spolu so svojím tímom v návrhu ignoroval hranice a vzdušný, kontinuálny priestor veľkokapacitnej obývacej izby ozvláštnil odvážnym prienikom garážového telesa do interiéru obytnej haly. O to väčší šok vyvolal tým, že prominencii garážového státia podriadil aj celú kuchynskú zónu, zníženú do úrovne podzemného podlažia. 

 

 

auto v interieri sai kung house moderne obklady do kupelne toptrendy

 

 

Táto však oplýva celkom inými vlastnosťami, ako obývacia hala, vybavená variabilným sektorovým sedením. Leštená oceľ a zapustené stropné svietidla sa v súčinnosti so zasklením deliacej steny blížia k inému extrému. Mikropriestor si síce zachováva kontinuum, no jasne sa odkazuje na milenialistický vkus. Podsvietenie spodných hrán drezu, konvexný odsávač pár a monochromatická paleta vyvolávajú jasnú disproporciu.

 

 

 Zdroj: Youtube/Philippe Lamoureux

 

 

Jej výraz neutralizoval Liu ďalším origiálnym prvkom. Do prechodnej časti medzi obývacou zónou a zostúpenou kuchyňou situoval jedálenský ostrov. Ľahostajnosť neprejavil ani v kúpeľniach či spálni. Aj tu sa mu osvedčil princíp, ktorý uplatnil na prízemnom podlaží. S využitím sklených stien umocnil dojem kontinua v intímnej zóne rezidencie a zároveň zachoval diskrétnosť medzi spacou, oddychovou a očistnou zložkou. 

 

 

auto v interieri sai kung house exterier zaparkovaný športiak ferrari nový model

 

 

Jednotiacim objektom je tu policový šatník s obojsmernou manipuláciou. Dalo by sa teda povedať, že rezidencia Sai Kung je vyjadrením slobodne prúdiacej energie. Symbolickým vsadením super rýchleho športového automobilu, vystupujúceho do popredia už z čelného pohľadu vo dvore, sa tento zámer podarilo dokonalo sprostredkovať a naviac posunúť hranice medzi tým, čo je ešte exteriérom a čo interiérom. Liu však otvoril diskurz na celkom novej úrovni. Úrovni medzi tvaroslovím verejných reprezentatívnych priestorov a pohodlia v domácnosti.