zahrada 1

Príchod jari prináša aj množstvo úloh, ktoré treba zvládnuť v okolí domu a záhrady. Aktivity sú rôzne, od precíznej kontroly príbytku až po starostlivosť o trávnik. Prečítajte si náš článok a inšpirujte sa 5 radami, ktoré vám uľahčia jarnú údržbu

 

zahrada 1Zdroj: pexels.com

Príchod jari prináša aj množstvo úloh, ktoré treba zvládnuť v okolí domu a záhrady. Aktivity sú rôzne, od precíznej kontroly príbytku až po starostlivosť o trávnik. Prečítajte si náš článok a inšpirujte sa 5 radami, ktoré vám uľahčia jarnú údržbu.

1. Precízna kontrola je základ

Vplyvom dažďa, mrazu, vetra a slnečných lúčov sa dom zvonku zvykne opotrebovať. Aj preto by ste mu mali každý rok dopriať poriadnu kontrolu. Najlepšie je to urobiť na jar. Skontrolujte strechu, fasádu a vyčistite od neporiadku ríny a žľaby. Fľaky na fasáde zamaľujte a väčšie poškodenia opravte. Nezabudnite tiež zaplátať diery, ak by ste nejaké našli. Ak sa o ne čím skôr nepostaráte, môže sa stať, že sa vám do domu dostanú hlodavce.

Podceniť by ste nemali naozaj nič. Nikdy neviete, aké škody mohli mráz a sneh na dome napáchať. Okrem kontroly stavu domu by ste si však mali prejsť aj svoje poistenie nehnuteľnosti a domácnosti. Zhodnoťte, či je pre vás dostatočné a pokrýva všetko, čo momentálne potrebujete.

2. Nezabúdajte na plot

Na jar sa určite nezabudnite postarať aj o svoj plot. Pravidelnú starostlivosť si vyžadujú hlavne kovové a drevené ploty. Z kovového najskôr odstráňte hrdzu a potom ho natrite vami vybranou farbou.

Drevený plot po zime poriadne umyte a ošetrite prípravkami proti hnilobe. Ak bude treba, naneste aj novú vrstvu laku alebo farby. Je to síce zdĺhavejší proces, ale plot vám vďaka tomu bude slúžiť oveľa dlhšie.

zahrada2

Zdroj: pexels.com

3. Postarajte sa o trávnik

Trávnik si bude po zime vyžadovať veľa času. Preto z neho hneď, ako sa oteplí, odstráňte všetky popadané konáriky, lístie, šišky a aj kôpky od dážďoviek alebo krtka. Aby ste vyrovnali diery, ktoré ostali po kôpkach, rozhoďte naň tenšiu vrstvu kompostu. Ak nemáte kompost, môžete použiť aj trávnikový piesok.

Keď už nemrzne, pohnojte trávnik vápencom. Ten pomôže pri likvidácii machov, ktoré sa v ňom mohli rozšíriť. Potom môžete konečne vybrať kosačku a pustiť sa do kosenia.

4. Vertikutácia a mulčovanie zaručia zdravý vzhľad trávnika

Trávnik nestačí po zime len pokosiť, potrebuje aj poriadne prevzdušniť. Na to vám najlepšie poslúži vertikutátor. Vertikutáciou sa prevzdušní koreňový systém trávy, a tak sa ku korienkom ľahšie dostane voda, vzduch aj potrebné živiny. Trávnik bude potom krajší a hustejší.

Takisto nevynechajte ani mulčovanie. Táto technika hnojenia pomôže udržať pôdu vlhkú, zabraňuje rastu burín a chráni ju pred silnými slnečnými lúčmi. Ide vlastne o pokrývanie pôdy organickým materiálom – slamou, lístím či senom.

5. Aj kríky potrebujú starostlivosť

Na záver nezabudnite na orezanie a strihanie stromov a kríkov. Môžete si ich vytvarovať do rôznych tvarov a veľkostí. Zastrihávanie tiež pomáha stimulovať rast nových kvetov a výhonkov.

Pri tejto činnosti budete určite potrebovať kvalitné záhradné nožnice. Strihanie hrubých konárov si vyžaduje veľké a pevné nožnice, ktoré vám pekne sadnú do ruky. Menšie nožnice vám zase postačia pri tenkých konárikoch a kvetoch.