Dostať sa na pódium v jeden večer dvakrát sa podarilo len jedinému ateliéru. O tom rozhodlo vyhlásenie víťaza v kategórii Bytové domy a neskôr v kategórii Cena verejnosti. O stvárnenie víťazného polyfunkčného objektu a obnovu meštianskych domov, tvoriacich nové nádvorie na Trojičnom námestí, sa zaslúžili architekti zo štúdia Vallo Sadovsky Architects. Ako prezradil Matúš Vallo počas preberania ceny v kategórii Bytové domy, najväčšou satisfakciou je to, keď sa podarí oživieť miesto tým, že sa v ňom začnú stretávať ľudia. V prípade trnavského Nádvoria sa to podarilo dokázať za neuveriteľne krátky čas.

 

Za uskutočnením revitalizácie nádvoria v centre Trnavystáli otec Miroslav Trnka a jeho syn Michal, ktorí do projektu investovali s cieľom oživiť ich rodné mesto. Projekt dostal pomenovanie Nádvorie na základe toho, ako sa vyvíjal. V začiatkoch sa totiž odvíjal od miesto rodinného podniku. Po tom, čo investori odkúpili príbuzné objekty, začal sa projekt ďalej rozširovať. Povšimnutia hodná bola aj skutočnosť, že Trnava je študentským mestom a tento charakter sa odrazil aj na tom, ako boli ďalej riešené pribúdajúce časti komplexu. 

 

 vallo sadovsky architekti boys play nice photography cezaar 2018 nadvorie v trnave toptrendy sk

 Foto: BoysPlayNice Photography & Concept

 

Spojením ostatných meštianskych domov a menších budov sa začal formovať medzi domami vnútroblok, ktorý bol určujúcim pri pomenovaní celého projektu. Nádvorie ozvláštňuje netradične poňatá oceľová konštrukcia, ktorá v úrovni prvého poschodia funguje ako prechodná pasáž a zároveň terasa. Aj napriek tomu, že sa priestory dostali do užívania len v apríli roka 2018, lokalita sa v krátkom čase stala vyhľadávanou a naplnila očakávania investorov. Tí mali zámer vytvoriť v centre Trnavy kultúrne stredisko s pešou zónou, ktoré bude zodpovedať požiadavkám na moderné námestie.

 

 

 

 

Zmenila sa nejakým spôsobom pôvodná podoba projektu v priebehu realizácie ?

 Odpovedá architekt Oliver Vallo z ateliéru Vallo Sadovsky Architects

"Nádvorie sme realizovali s cieľom poskytnúť bývanie, a nielen mladým ľuďom, spolu s kultúrnym a spoločenským využitím v mieste, kde sa predtým nachádzali nevyužívané priestory. Išlo o meštianske domy a investor ich v podstate odkupoval časť po časti. Takže ako sa postupne rozširovalo to priestranstvo, tak s tým sa aj rozširoval samotný návrh. A v tom nádvorí sa vytvorilo v podstate veľa novotvarov, ktoré sme tam umiestnili s cieľom vytvoriť variabilné prostredie. Umiestnili sme tam vlastne mobilné kotlíky, aby sa v prípade konania verejnej akcie dala príslušná zeleň presunúť a zároveň jednoduchšie členiť plocha nádvoria. A myslím si, že stromy na každom námestí prispievajú k tomu, aby tam bola znesiteľná a príjemná klíma, ktorá ďalej prispieva k takému celkovému komfortu ľudí, ktorí sa tam pohybujú. To bol aj zámer, vytvoriť taký priestor, čo bude slúžiť pre ľudí a dovolí im stretávať sa tam pri verejných podujatiach či kultúrnych akciách."

 

 

 

 Zdroj: Youtube/Matúš Vallo

 

 

Sympatie voči tomuto miestu vyjadrili počas rozhodovania o víťazovi všetci; ako porota, tak verejnosť. O svojom hlase nám počas galavečera porozprával aj hovorca spoločnosti Laufen, Ivan Šimovič: „Dá sa povedať že architekti oživili mŕtve miesto a dali mu úplne nový život. Považujem to za čosi výnimočné, pretože väčšinou sa v podobných prípadoch stavby zrovnávajú so zemou. V prípade Nádvoria dostalo však niečo, čo kedysi žilo, nový impulz a za takéto typy projektov treba byť naozaj vďačný.“ Druhú cenu za projekt Nádvoria si odniesli architekti spolu s ostatnými členmi tímu aj o niekoľko minút neskôr od prevzatia prvej.Ten bol totiž aj podľa online hlasovania najviac pôsobivým a zaslúžil si tak Cenu verejnosti. A to je ďalší dôkaz toho, že Nádvorie si naozaj získalo priazeň ľudí.