domáca sauna 2023 1Svojpomocná stavba sauny je spočiatku zložitým projektom, ktorý vám na svojom konci prinesie vytúžený kúsok raja priamo v pohodlí domova. Aj keď si vyžaduje množstvo príprav, napokon zistíte, že za to stála každá jedna minúta strávená dôsledným plánovaním. Na čo myslieť pri stavbe domácej sauny?

Veľkosť a umiestnenie

Zásadným faktorom, ktorý vplýva na finálny výsledok, ale aj riešenia v procese stavby, je samotné umiestnenie sauny a jej veľkosť. V prvom kroku preto zvážte vaše priestorové možnosti. Výhodou je, že stavba sauny môže byť realizovaná ako v interiéri, tak aj v exteriéri. Terén by mal byť rovný s ľahkým prístupom k zdroju elektrickej energie. Do úvahy berte aj to, ako často a koľko osôb bude saunu využívať. Tomu prispôsobte požadovanú veľkosť. Nezabúdajte, že veľkosť stavby zas ovplyvňuje náklady na energie, údržbu, či materiály.

Výber materiálov

Drevo do sauny je nepochybne najvyhľadávanejším materiálom na jej stavbu. K dispozícií máte viacero typov drevín líšiacich sa svojimi vlastnosťami. Od konkrétnej dreviny sa ďalej okrem ceny odvíja aj množstvo starostlivosti, ktorú vyžadujú, ale aj celková životnosť, či komfort počas saunovania. Svoj finálny výber by ste si tak mali vopred poriadne premyslieť. V rámci voľby materiálov nezabúdajte ani na kvalitnú izoláciu, ktorá je pri stavbe sauny kľúčová.

Rozpočet

Rozpočet je jedným z najdôležitejších faktorov, ktoré sa podpisujú pod finálny výsledok. Ovplyvňuje všetko, a to od druhu a množstva použitých materiálov cez typ vykurovacej jednotky až po tie najmenšie detaily, napríklad v podobe príjemného osvetlenia. Pred stavbou by ste tak mali mať jasnú predstavu, koľko ste ochotní do vašej súkromnej oázy pokoja investovať. Urobte si prehľad v jednotlivých cenách za materiály, zvážte možnosti procesu výstavby a, samozrejme, počítajte aj s rezervou, ktorá sa môže zísť.

domáca sauna 2023 2

Zdroj: pexels.com / Pavel Danilyuk

Druh sauny

Na výber dnes máte z viacerých druhov sáun. Okrem obľúbenej fínskej sauny si srdcia majiteľov po celom svete získali aj parné, suché, bio, či infrasauny. Každý z typov disponuje svojimi jedinečnými vlastnosťami, no líšia sa aj v spôsobe údržby. V tomto prípade sa riaďte vašimi osobnými preferenciami a, ak vám to rozpočet dovoľuje, siahnite po tej, ktorá vám z predchádzajúcich skúseností najviac vyhovuje.

Výber materiálov

Drevo je nepochybne najvyhľadávanejším materiálom na stavbu sauny. K dispozícií máte viacero typov drevín líšiacich sa svojimi vlastnosťami. Od konkrétnej dreviny sa ďalej okrem ceny odvíja aj množstvo starostlivosti, ktorú vyžadujú, ale aj celková životnosť, či komfort počas saunovania. Svoj finálny výber by ste si tak mali vopred poriadne premyslieť. V rámci voľby materiálov nezabúdajte ani na kvalitnú izoláciu, ktorá je pri stavbe sauny kľúčová.

domáca sauna 2023 3

Zdroj: pexels.com / FWStudio

Estetická stránka

Na príjemnú atmosféru a maximálny pôžitok zo saunovanie vplýva v konečnom dôsledku aj estetická stránka. Pod tú sa okrem zvolených materiálov podpíše napríklad aj vhodné osvetlenie. Ak vám to priestory dovoľujú, vytvorte si vedľa sauny relaxačný kútik. Sprchu či kaďu so studenou vodou doplňte o pohodlné ležadlá a neváhajte pridať živé kvety, či doplniť atmosféru o príjemnú hudbu alebo dekorácie v podobe sviečok. Fantázii sa medze nekladú, a tak siahnite po čomkoľvek, čo vám pomôže po náročnom dni do sýtosti zrelaxovať.