Ruukki Park Anička Košice panely 2 uvod

 

Perfektná funkčnosť, dokonalý dizajn a súlad s prírodou –⁠ to sú trendy, ktoré pozorujeme v architektúre. Čoraz viac sa dbá na to, aby stavba rešpektovala históriu a ráz okolia. Aby sa používali prírodné a trvalo udržateľné materiály, a pritom, aby architekti nestrácali odvahu experimentovať.

 

Ruukki Park Anička Košice panely 2

 Foto: Obytný Park Anička, Košice

 

Atraktívne bývanie v prírode

Na Slovensku nájdeme projekty, ktoré umožňujú ľuďom v meste bývať v nádhernom prostredí. Obytný Park Anička v Košiciach je inšpirovaný prístavom s loďami. Pretože práve vodný element je s touto oblasťou pevne spätý.

Na bytovom komplexe zaujme fasáda z veľkoformátových prevetrávaných hliníkových panelov z dielne Ruukki. Majú príťažlivý dizajn dreva a maximálnu funkčnosť v každom ročnom období. Vďaka odvetrávaniu sa v zime znižuje spotreba energie za vykurovanie a v lete sa budovy neprehrievajú. Fasáda má bezúdržbové vlastnosti a dlhú životnosť.

Hotel, ktorý priťahuje pohľady

Quality Hotel Arlanda XPO sa nachádza blízko štokholmského letiska. „Naším cieľom bolo, aby budova vzbudila pozornosť, no nie pre viacfarebnosť, ale škandinávskym vzhľadom vyznačujúcim sa vhodne použitými prírodnými materiálmi,“ hovorí Jakob Ahlqvist, projektový manažér spoločnosti Explore Arlandastad.

Neprehliadnuteľná fasáda dodáva hotelu správnu dávku extravagancie. Zaslúžili sa o to panely Ruukki® Primo. Ide o veľkoformátové panely s hladkým povrchom vyrobené z hliníkových kompozitných materiálov. K výrazu fasády prispeli aj okenné rámy a perforované zatienenie okien z ocele. Vzhľad hotela tak ožíva kreatívnou hravosťou materiálov.

 

Ruukki Quality Hotel panely 1

 Foto: Quality Hotel Arlanda XPO, Štokholm

 

Renovácia ako ekologické riešenie

Zodpovedné riešenie k životnému prostrediu nemusí byť vnímané len vo forme novostavieb. Naopak, renovácia a revitalizácia pomocou moderných postupov a materiálov je dôležitou súčasťou filozofie obnoviteľnosti.

Príkladom je projekt obnovy nákupného centra DOMINA v Lotyšsku. Energeticky efektívne sendvičové panely zabezpečujú vzduchotesnosť a umožňujú znížiť náklady a emisie CO2 až o 20 %. O vkusné detaily sa postarali perforované panely Ruukki® Primo Skyline 100. Vďaka invenčnému vizuálnemu riešeniu dostalo nákupné centrum svieži a moderný výraz.

 

Ruukki Domina Shopping Center 3

 Foto: Nákupné centrum DOMINA, Lotyšsko

 

Inovatívne prístupy k oplášteniu budov, ktoré sú zároveň šetrné k prírode, neznamenajú kompromisy v dizajne. Hladké veľkoformátové panely z hliníkových kompozitných materiálov Ruukki® Primo vnášajú do architektúry sofistikované a trvalo udržateľné riešenia.

Viac informácií: www.ruukki.sk