jean nouvel veza agbar barcelona cena architekt uvod

 

Jean Nouvel, francúzsky architekt je známy svojou schopnosťou vtlačiť originalitu a odlišnosť do každého svojho realizovaného projektu. Jeho práce nevychádzajú z úvah o štýle alebo ideológii, ale zo snahy vytvoriť jedinečný koncept pre kombináciu a symbiózu ľudí, miest a momentálneho uchopenia času v konkrétnom priestore.

 

jean nouvel aquarella quito rezidencia cena architekt 4

 

Budovy s jeho autorským podpisom pripomínajú futuristické stavby, v ktorých sa sklo, kov i kameň v hre so svetlom neustále menia a vynikajú svojou jedinečnosťou. Jean Nouvel sa netají tým, že miluje filmy s tematikou sci-fi, ktoré ho často pri jeho tvorbe inšpirujú.

 

jean nouvel filharmonia paris cena architekt 5

Foto: Filharmónia, Paríž, Francúzsko

 

jean nouvel filharmónia pariz cena architekt 6

Foto: Hotel KKL, Luzern, Švajčiarsko 

 

Diela tohto architekta si získali svetové uznanie vďaka mnohým prestížnym francúzskym a medzinárodným oceneniam. Najvýznamnejším ocenením je Pritzekova cena, ktorá mu bola udelená v roku 2008, a ktorá je považovaná za najvyššie ocenenie v oblasti architektúry. Tú získal za viac ako 200 realizovaných stavieb v rámci celého sveta.

Národné múzeum v katarskej Dohe

Dramatický tvar budovy je inšpirovaný púštnou ružou - minerálnym útvarom a symbolom púšte. Nikto nevie ako vnútro púštnej ruže vyzerá, a presne tak je to aj s myšlienkou architektonického stvárnenia tejto budovy. Vo vnútri sa nachádza typológia križovatiek a bočných ciest, vďaka ktorej návštevníci budú mať pochybnosti o tom, v ktorej časti budovy sa presne nachádzajú. Oceľový rám, ktorý sa rozprestiera nad izolovanou vodotesnou nadstavbou, podporuje zámkové disky, ktoré sú opláštené betónom zo sklenených vlákien s pieskovým odtieňom evokujúcim púštnu krajinu. Časti plášťa budovy vyčnievajú smerom von do tieňovaných oblastí centrálneho nádvoria a chránia interiéry pred priamym slnečným žiarením. Medzery medzi diskami obsahujú bezrámové sklenené otvory, ktoré poskytujú výhľady na nádvorie, záhrady múzea a neďaleký záliv.

 

jean nouvel katar doha muzeum cena architekt 1

 

Hotelový rezort AIUIA, Saudská Arábia

Tento projekt je jedným z najnovších Nouvelových návrhov a dokončený by mal byť v roku 2024. Ide o hotelový rezort ukrytý v podzemných skalných obydliach, v Saudskej Arábii. Koncept stavby je inšpirovaný neďalekou Hegrou, prvou saudskoarabskou lokalitou svetového dedičstva UNESCO, a využíva kurátorský prístup spájajúci krajinu a históriu. Jean Nouvel vytvoril v prírodnej rezervácii Sharaan kontextovú architektúru, ktorá privedie návštevníkov na živú zmyslovú a emocionálnu cestu v čase, ktorá predstavuje novú éru v dizajne, kde každý detail rozpráva príbeh z minulosti krajiny. Hotelový rezort bude mať 40 apartmánov pre hostí, tri súkromné vily a 14 pavilónov.

 

jean nouvel saudska arabia pustny hotel cena architekt 2

 

Rezidencia Aquarella, Ekvádor

Nedávno navrhnutá rezidenčná výstavba v ekvádorskom Quite má úspešne za sebou svoju prvú z troch etáp plánovanej výstavby. Spolu bude mať tento bytový komplex rozlohu 136 580 metrov štvorcových a svojim vzhľadom splynie s okolitou hornatou krajinou. Prvá fáza výstavby Aquarely pozostáva z troch výškových budov a komunálneho vybavenia komplexu. Realizácia ďalších šiestich veží má byť ukončená a hotová do konca roku 2023. Každá budova má sedem až desať poschodí a je zavŕšená kamennou fasádou. Po úplnom dokončení projektu bude v jej interiéroch k dispozícii 573 rezidencií s jednou, dvoma alebo troma spálňami a veľkou vonkajšou terasou. Vnútorný priestor charakterizujú veľké sklenené okná, vysoké lamelové drevené okenice a otvorené priestory. Výnimočnosťou budovy bude jeho stále zelená fasáda na zakrivených balkónoch a terasách. Všetky budovy rezidencie budú mať stále zelené strechy, čím sa zlepšuje tepelná izolácia budovy a vytvárajú sa ďalšie priestory na oddych a rekreáciu.

 

jean nouvel aquarella quito rezidencia cena architekt 3

 

Ostatné známe projekty Jeana Nouvela:

  • Arab World Institute, Paríž
  • Veža Agbar, Barcelona
  • Opera, Lyon
  • Guthrieho divadlo, Minneapolis, USA
  • Koncertná sieň DR, Kodaň
  • Louvre Abu Dhabi, Sae
  • Kancelárie Zlatý Anděl, Praha
  • Hotel KKL Deluxe Boutique, Luzern
  • Gasometer, Viedeň
  • Dentsu Tower, Tokio

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Jean Nouvel, Dezeen