denver letisko lietadlo most usa eko trvalo udrzatelne 2 uvod

 

Letiská sú miestami, kadiaľ zväčša len prechádzame bez toho, aby sme si všimli jeho haly, stavbu či celkovú architektúru. Pri niektorých by však pohľad na ich architektonické stvárnenie stál za to. Medzi takéto patrí aj letisko v hlavnom meste amerického štátu Colorado, Denveri.

 

denver letisko lietadlo most usa eko trvalo udrzatelne 2

 

Autorom koncepcie letiska je spoločnosť Fentress, ktorá je priekopníkom v oblasti udržateľného dizajnu. Pri riešení stavby prihliadali na jej začlenenie do krajiny ako celku, dbali na nízku finančnú náročnosť prevádzkovania celého komplexu i čo najnižšiu cenu celkovej výstavby. Mesto malo požiadavku, že k letisku potrebujú budovu, ktorá bude vizuálne nezabudnuteľná a rovnako tak aj funkčnú. A podarilo sa.

O najväčšej odlišnosti celého projektu - realizácii strechy hovorí architekt Fentress nasledovne: "Strechu sme naplánovali vytvoriť bez mechanických častí a čo najjednoduchšie. Vznikla tak najslávnejšia textilná strecha na svete. Super ľahká štruktúra nám ušetrila tisíce ton ocele, znížila rozpočet o 115 miliónov dolárov a skrátila harmonogram výstavby o deväť mesiacov."

 

denver letisko lietadlo most usa eko trvalo udrzatelne 3

 

Baldachýn strechy výrazne znižuje potrebu vnútorného osvetlenia počas dňa a odráža 90% svetla, aby nedochádzalo k prehrievaniu priestorov. Jeho vzhľad evokuje ranú históriu Colorada, keď sa indiánske típí nachádzali na pláňach Skalistých hôr. Pripomína tiež  zasnežené vrcholky týchto majestátnych kopcov.

 

denver letisko lietadlo most usa eko trvalo udrzatelne 6

 

Vrcholová strecha terminálu sa stala všeobecne známou a obdivovanou cestovateľmi po celom svete. Verejný prieskum Amerického inštitútu architektov zaradil terminál na 4. miesto v zozname pamiatok „Obľúbená americká architektúra“. Čitatelia časopisu Business Traveler zvolili Denver za „najlepšie letisko v Severnej Amerike“ štyri po sebe nasledujúce roky. 

 

denver letisko lietadlo most usa eko trvalo udrzatelne 6

 

Letisko v Denveri sa preslávilo aj peším mostom spájajúcim terminál s halou A. Cestujúcim umožňuje vidieť lietadlá rolujúce a štartujúce popod mostom a ponúka nádherný výhľad na okolité hory.

 

denver letisko lietadlo most usa eko trvalo udrzatelne 1

 

Pri letisku bola vybudovaná solárna farma s deväť tisíc panelmi, ktoré spolu produkujú 3,5 milióna kilowattov elektriny. Letisko sa tak môže pýšiť hneď dvoma prvenstvami v oblasti udržateľnosti. Ide o prvé letisko v rámci Programu enviromentálnej stopy EPA, a tiež prvé letisko, ktoré navrhlo a implementovalo program systémov environmentálneho manažérstva v USA, ktorý spĺňa prísne kritériá Medzinárodnej organizácie pre normalizáciu.

Práve realizácia letiska v Denveri uviedla architekta Fentressa na medzinárodnú scénu letiskového dizajnu. Odvtedy naprojektoval ďalšie desiatky terminálov a budov po celom svete. Všetky jeho letiskové terminály sú známe tým, že sú intuitívne v navigácii, racionálne, upokojujúce a vyslovene krásne a so špecifickým rukopisom.

Pripravila: Petra Adamcová