leeza soho zaha hadid architecture peking mrakodrap atrium najvyššie 7 uvod

 

Myšlienku mrakodrapu, ktorý navrhla zosnulá architektka Zaha Hadid, dokončili jej pokračovatelia v architektonickom štúdiu rovnakého mena, ktoré momentálne vedie Patrik Schumacher. Výnimočná stavba sa nachádza v obchodnej štvrti Fengai v čínskom Pekingu.

 

leeza soho zaha hadid architecture peking mrakodrap atrium najvyššie 6

 

„Nová obchodná štvrť je neoddeliteľnou súčasťou multimodálneho mestského plánu Pekingu na prispôsobenie sa rastu bez dopadu na existujúce siete infraštruktúry v centre mesta,“ vysvetlili architekti štúdia Zaha Hadid Architects. „Táto 45-podlažná veža s rozlohou 172 800 metrov štvorcových reaguje na dopyt malých a stredných podnikateľov v Pekingu po flexibilných a efektívnych kancelárskych priestoroch triedy A.“

 

leeza soho zaha hadid architecture peking mrakodrap atrium najvyššie 3

 

Budova Leeza Soho, má 45 nadzemných poschodí a štyri poschodia pod zemou. Nachádza sa na mieste susediacom so železničnou stanicou a je obkolesená podzemným tunelom metra. Jej poloha nad tunelom viedla architektov k rozdeleniu budovy na dve polovice, čo im umožnilo vytvorenie obrovského átria v strede budovy.

 

leeza soho zaha hadid architecture peking mrakodrap atrium najvyššie 4

 

Átrium vedie po celej výške stavby až do výšky 194,15 metra. Tak sa môže pýšiť titulom najvyššie átrium na svete. Átrium sa vo svojom stúpaní obtáča o 45 stupňov, a pôsobí akoby sa obe strany veže pohybovali spolu dynamickým tanečným krokom. Týmto sa zároveň zosúladili horné úrovne veže s výhľadmi na ulicu Lize Road - jednu z hlavných tried západného Pekingu.

 

leeza soho zaha hadid architecture peking mrakodrap atrium najvyššie 1

 

Dynamický tvar átria vytvára konvexné otvory po oboch stranách veže, ktoré umožňujú prenikaniu prirodzeného svetla do interiérov a poskytujú výhľady na mesto z každého poschodia. Najnižšia úroveň átria bola navrhnutá tak, aby slúžila ako miesto stretávania sa pre obchodnú štvrť, a je priamo spojená s mimoúrovňovou križovatkou. „Átrium Leeza Soho slúži ako verejné námestie pre novú obchodnú štvrť, spája všetky priestory veže a poskytuje rôzne výhľady vďaka svojej krútiacej sa sochárskej podobe, vytvára fantastický nový občiansky priestor pre Peking, ktorý je priamo spojený s dopravnou sieťou mesta,“ popisujú konkrétne vlastnosti veže architekti.

 

leeza soho zaha hadid architecture peking mrakodrap atrium najvyššie 2

 

Dve polovice Leeza Soho sú vnútorne spojené vyvýšenými chodníkmi, ktoré vyčnievajú cez átrium zo štyroch rôznych úrovní, zatiaľ čo zvonka sú spojené sklenenou fasádou. Táto je dvojito izolovaná a tvorená množstvom sklenených panelov, ktoré sú riešené tak, aby umožňovali jednoduché prúdenie vzduchu a vetranie. Zámerom je pomôcť udržať pohodlnú vnútornú klímu v premenlivých poveternostných podmienkach Pekingu.

 

leeza soho zaha hadid architecture peking mrakodrap atrium najvyššie 8

 

V záujme zvýšenia environmentálnych vlastností budovy je veža vybavená rekuperáciou tepla z odpadového vzduchu a vysoko účinnými čerpadlami, zariadeniami na zber vody, splachovaním zozbieranou vodou a izolačnou zelenou strechou s fotovoltaickými panelmi. K dispozícii je tiež 2 680 parkovacích miest pre bicykle so uzamykateľnými skrinkami a sprchou, spolu s nabíjacími priestormi pre elektrické alebo hybridné automobily, ktoré majú používateľov povzbudiť k udržateľnému cestovaniu.

Pripravila: Petra Adamcová
Zdroj informácií a foto: Dezeen