pass museum timmelsjoch rakusko taliansko horska architektura 5 uvod

 

Vysokohorské múzeá majú vždy zvláštne čaro. Je to možno preto, že extrémne prostredie, so štruktúrami, ktoré sa od metafyzických v letnom slnečnom dni menia na romanticky vznešené v zamračenom jesennom ráne, inšpirujú architektov k vytvoreniu ikonických budov s dostatkom vizuálnej sily na to, aby neprotirečili ani nekonkurovali svojim vzhľadom kráse horských panorám.

 

pass museum timmelsjoch rakusko taliansko horska architektura 5

 

Stavba na vysokohorskom pozemku je navyše často náročnou a nákladnou výzvou, pretože si vyžaduje extrémny technický výkon, obtiažnosť dodávania stavebných materiálov cez úzke vysokohorské cesty a náročné podmienky na výstavbu počas určitých období roka. Architektov to nabáda ku „kondenzácii“ ich vízie do malých zásadných výtvorov. Sami to prirovnávajú k alpským lesným jahodám, ktoré rastú v chladnom horskom prostredí, vďaka čomu sú síce malé a drobné, ale ich chuť je veľmi intenzívna.

 

pass museum timmelsjoch rakusko taliansko horska architektura 1

 

Medzi netradičné vysokohorské stavby sa zaraďuje aj horské múzeum Pass, ktoré navrhol taliansky architekt Werner Tscholl pri vysokohorskom priechode Timmelsjoch. Múzeum bolo postavené na oslavu 50. výročia rovnomennej alpskej cesty a bolo dokončené v júni 2010. Budova postavená na rakúsko-talianskej hranici je situovaná v nadmorskej výške 2 509 metrov nad morom. Má 16 metrov dlhé konzolové rozpätie, vchod z rakúskej strany a panoramatický výhľad do Talianska.

 

pass museum timmelsjoch rakusko taliansko horska architektura 2

 

Architekt v stavbe prepojil klasické proporcie s robustnosťou horskej skaly, a fazetovým vzhľadom, ktorý pripomína hnedastú strechu juhotirolských kostolov so starožitným dojmom. Konštrukčne ide o budovu zo železobetónu, ktorej obdĺžnikový prierez sa lineárne mení cez tri hlavné polygonálne priečne profily a vytvára tak mnohostranný konzolový objem.

 

pass museum timmelsjoch rakusko taliansko horska architektura 3

 

Podzemná technická úroveň ukrytá v malom umelom kopci predstavuje základ budovy a vyvažuje hmotnosť časti budovy, ktorá vyčnieva zo svahu a cez cestu. Veľké okno na vyčnievajúcom konci múzea poskytuje dramatický výhľad na údolie Passeiertal pod ním. Betón bol vyrobený premysleným zmiešaním cementu s prírodnými agregátmi a pigmentmi, aby sa získal hnedastý odtieň podobný odtieňu skalných útvarov navôkol.

 

pass museum timmelsjoch rakusko taliansko horska architektura 7

 

V útrobách múzea je umiestnená malá stála expozícia zameraná na dlhú históriu oblasti a priesmyku ako spojovacieho bodu medzi severnou a južnou Európou, ktorá pripomína „ľadovú jaskyňu“ s veľkým stalaktitom uprostred. Stalaktitom je vlastne pohár - puzdro pripevnené k stropu, ktoré obsahuje predkresťanskú brošňu objavenú neďaleko a pochádzajúcu z doby laténskej (asi 300 rokov pred n. l.). Výstavu dotvárajú historické fotografie tlačené na skle, zmenšený model údolia a pôsobivá panoráma Ötztalských Álp.

 

pass museum timmelsjoch rakusko taliansko horska architektura 4

 

Súčasťou tohto architektonického príbehu sú štyri ďalšie podobné budovy (Pašerácka kocka, dve budovy nazvané Granáty a Ďalekohľad) rozmiestnené v úseku dvanástich kilometrov, ktoré poskytujú návštevníkom ďalšie a bližšie informácie o histórii, prírode, ekonomike, kultúre i obyvateľoch tohto regiónu.

 

pass museum timmelsjoch rakusko taliansko horska architektura 6

Pripravila: Petra Adamcová
Zdroj informácií a foto: Inexhibit