jedlá záhrada flera lefler 2Preč sú už časy, kedy zeleninové záhony boli odstrčené v najodľahlejších kútoch záhrady a podobali sa skôr menšiemu políčku. Vonkajšia špajza, ako jedlým zákutiam hovoria architekti ateliéru Flera, si získava popredné miesto v našich záhradách. 

Oni sami pracujú s rozmiestnením jedlých rastlín v záhrade veľmi nápadito. Okrem iného nimi osádzajú predzáhradky, bezprostredné okolie terás a bazénov aj často nevyužívané úzke pásy okolo domu…

 

jedlá záhrada flera lefler 2

 

Vyvýšené záhony

Vyvýšené záhony nahradili v moderných záhradách záhony našich babičiek. Prečo? Tak v prvom rade nemusíte kľačať v hline a ohýbať chrbát. „Pestovanie zeleniny si urobte maximálne pohodlným,“ hovorí Ferdinand Leffler, záhradný architekt a zakladateľ ateliéru Flera. „Postavte si záhony také vysoké a hlboké, aby ste sa nemuseli krčiť ani naťahovať. Priestory medzi záhonmi potom odporúčam vysypať štrkom, mlatom alebo obložiť dlažbou, tak si pri každom zalievaní nezablatíte topánky.“

TIP: Vyvýšené záhony svojimi rovnými líniami pôsobia usporiadane aj vtedy, keď nie sú úplne vypleté alebo na nich rastliny pestujete permakultúrne.

 

jedlá záhrada flera lefler 5 jedlá záhrada flera lefler 4

 

Kvetináče a pestovateľské nádoby

Nielen bylinkám, ale aj zelenine ako stonkovému zeleru, paradajkám, paprikám alebo cuketám sa bude dariť v kvetináčoch a nádobách na pestovanie. Najlepšie sú kvalitné mrazuvzdorné napríklad terakotové kvetináče, ktoré chránia korene aj v mrazoch. Postaviť si ale môžete aj vlastné hrantíky z drevených lát.

Kvetináče majú tú výhodu, že nimi ľahko zabývate schody, priestor pri vchodových dverách, balkón alebo terasu. Platí ale pravidlo, menej je viac. Než mať desiatky malých kvetináčov, radšej si kúpte len pár väčších nádob, priestor tak bude vyzerať prirodzene.

TIP: Ak máte terasu napojenú priamo na veľké domové okná a francúzske dvere, je dobrým trikom vynechať medzi oknom a terasou miesto na trvalkovú výsadbu. Tento pruh potom osaďte trávami, kvitnúcimi trvalkami a doplňte práve aromatickými bylinkami. Budú v prípade potreby po ruke a za slnečných dní prevoňajú dom.

 

jedlá záhrada flera lefler 1

 

Skleníky sú zase v móde

Skleníky sa stále viac stávajú estetickou dominantou záhrad, podobne ako to býva v anglických záhradách. „Tomuto trendu som veľmi rád,” dodáva Ferdinand Leffler. Skleník si nemusíte zaobstarať len v hobbymarkete. Môžete mať skutočne originálny kúsok, pritom nijak nákladný. Stačí požiadať miestneho stolára alebo zámočníka. Mnoho firiem už dnes ponúka naozaj krásne skleníky v rôznych dizajnoch a s technickými vymoženosťami ako vyhrievanie a automatické zavlažovanie. Tie si do skleníka určite kúpte, nech na vás rastliny nie sú každý deň závislé.

Ferdinand radí: Premýšľajte o skleníku ako o viacúčelovom priestore. Môže byť rovnako miestom na pestovanie ako ateliérom, zimnou záhradou alebo letnou obývačkou. Dozariaďte ho praktickým stolom s posedením, kde sa vám budú rovnako dobre presádzať kvety ako piť popoludňajší čaj. Doprajte si možnosť nerobiť v skleníku vôbec nič, iba sedieť a kochať sa.

 

jedlá záhrada flera lefler 3

 

Ovocný živý plot pre súkromie

Krásne zelený živý plot je na zabezpečenie súkromia najlepšia voľba. Čo keby vám ale okrem zelenej steny ponúkal aj sladkú úrodu? Medzi architektmi ateliéru Flera vedú drienky, muchovníky, maliníky, černice, hlošiny alebo arónie. Ide o kríky, ktoré sú v našich podmienkach zvyknuté, a preto nevyžadujú veľa starostlivosti. V záhrade fungujú ako solitéry aj ako súčasť živého plotu.

TIP: Spomínané kríky si určite vysaďte, ak máte v úmysle prilákať do záhrady vtáky. Len ich pre istotu vysaďte viac, ak chcete, aby aj vám nejaká úroda zostala. Vtákom naozaj chutia.

Trvalkové výsadby nielen pre parádu

Architekti ateliéru Flera už dlho svojich klientov a študentov učia nahradzovať trávnik trvalkovými výsadbami všade, kde to len ide. Taká záhrada potom totiž nevyžaduje príliš kosenia a je omnoho farebnejšia. Práve trvalkové plochy najčastejšie dopĺňajú o bylinky a liečivé rastliny. „V suchomilnom kvetinovom záhone sa výborne darí levanduli, oreganu, pažítke alebo saturejke, ktoré majú všestranné využitie,“ hovorí záhradná projektantka Kateřina Svobodová.

TIP: V posledných rokoch sú obľúbené kvetinové lúky, ktoré nahrádzajú trávnik v mestách aj súkromných záhradách. Okrem toho, že sú domovom a pastvou pre užitočný hmyz, môžu byť zásobárňou liečivých byliniek pre vaše domáce čajové zmesi.

 

jedlá záhrada flera lefler 1

 

Pôdopokryvky na zahryznutie

Podobný princíp ako pri trvalkách uplatňujú architekti aj na miestach, kde k slovu prichádzajú pôdokryvné rastliny. Typicky ide o väčšie škáry medzi dlažbou alebo nášľapmi záhradných ciest. Jedlou rastlinou číslo jedna je vo Flere materina dúška, nízka aromatická bylinka, ktorá kvitne drobnými fialovými kvietkami. Do záhrady láka včely a šálka čaju z nej pôsobí upokojujúco na náš nervový systém. Pod stromami a kríkmi potom môžete vypestovať zelený koberec mäty alebo mesačných jahôd.

Ferdinand radí: Jedlé rastliny v nás ľuďoch občas budia pocit, že ich musíme kompletne zožať a využiť. Opak je ale pravdou. Pozbierajte, čo zjete, a zvyšok nechajte kvitnúť a rásť v záhrade úplne rovnako ako zvyšok rastlín.

 

jedlá záhrada flera lefler 8

 

Ak sme vás pre jedlú záhradu nadchli, ale neviete, kde začať, v novom online kurze Jedlá záhrada Ferdinand Leffler vysvetľuje nielen, ako jedlé rastliny zakomponovať do priestoru celej záhrady. Nájdete tu aj tri desiatky unikátnych „receptov“ na bylinkovo-zeleninové záhony, vďaka ktorým bude váš záhon prinášať úžitok po celý rok. Dozviete sa, ako sa o jednotlivé rastliny starať, kedy ich vysadiť, vysiať alebo ktoré odrody sa osvedčili záhradníkom, ktorí na kurze spolupracovali.

Foto: Atelier Flera