koichi takada 1Splynutie architektúry a prostredia, rešpektovanie daných topografických i geografických atribútov miesta a doterajšej tradície a dizajnu mesta. Toto všetko si dalo za cieľ architektonické štúdio Koichi Takada, pri projektovaní a stavbe novej 33 poschodovej výškovej budovy v meste Brisbane.

"Životný štýl Brisbane je závideniahodný a jedinečný. Touto stavbou sme chceli osláviť tunajšie subtropické podnebie a prírodnú krajinu, ktorá je priestranná, a ktorá v každom okamihu pôsobí tak, akoby dýchala," povedal zakladateľ štúdia Koichi Takada.

 

koichi takada 2

 

Vznikol tak nový model vertikálneho bývania, ktorý je vo svojom základe a podstate o spojení.  V dome, nadväzujúc na základné piate podlažie, sa nachádza 188 bytov a 1000 metrov štvorcových spoločnej občianskej vybavenosti. Tieto časti sú kombinované kľukatou drevenou fasádou, ktorú architekti nazvali architektonickými koreňmi. Život v apartmánových bytoch je tak samostatný a nerušený, ale prepojený s prírodou a komunitou navzájom.

 

koichi takada 5 koichi takada 6

 

Parkovisko i umelecká galéria v jednom

V spodnej časti budovy je päťpodlažné pódium, ktoré slúži ako parkovisko a galéria. Je pokryté umeleckými dielami miestnej umelkyne Judy Watsonovej, ktorá uznáva a prezentuje život pôvodných obyvateľov Austrálie a kmeňa Turrbal. Toto vyjadrenie domorodej histórie kladie základy rešpektu a otvára dialóg o celosvetovo významnej minulosti krajiny.

 

koichi takada 3

 

Fasáda imitujúca korene stromov

Celú fasádu zdobí špecifická drevená konštrukcia zdobená tromi meandrujúcimi stĺpmi, napodobňujúcimi korene opory pôvodného austrálskeho figovníka. Konštrukcia je vyrobená zo sibírskeho smrekovca. Balkóny bytov sú odsadené tak, aby sledovali "korene", keď stúpajú po fasáde budovy, a zároveň poskytujú výhľad na mesto a vzdialené hory. Drevený systém je zakončený pergolou s dvojitou výškou v korune budovy a prehýba sa nad wellness klubom a rezidentskými zariadeniami domu, ktoré sa rozprestierajú na dvoch horných strešných úrovniach.

 

koichi takada 4

 

Živá záhrada

Celé horné podlažie a bočné exteriérové fasády sú korunované biologicky rozmanitými vonkajšími priestormi. Nachádza sa tu 3 544 pôvodných a tropických výsadieb, starostlivo vybraných pre ich schopnosť prosperovať v podnebí Queenslandu. Obyvateľom zabezpečujú zdravý ekosystém a navyše vitalitu celému strešnému prostrediu.

Pripravila: Petra Adamcová