renzo piano jean marie tjibaou cetrum uvod

 

Architekt talianskeho pôvodu Renzo Piano je návrhárom mnohých obľúbených verejných priestorov na celom svete. Letiská, múzeá a mrakodrapy a iné jeho zrealizované architektonické návrhy sa vyznačujú elegantným, moderným a funkčným dizajnom. Kariéra Renza Piana trvá už viac ako 50 rokov, a stále patrí medzi najvyhľadávanejšie kapacity vo svojom odbore.

 

 renzo piano georges pompidou centre paris 1

 

Lásku ku stavbám, budovám a ich vzniku zdedil po otcovi, ktorý bol významným talianskym staviteľom. Ako dieťa s otcom trávil dlhé dni na stavbách, ale už vtedy ho začala viac ako stavba fascinovať forma i funkcia budov, a čoraz viac premýšľal o návrhoch a možnostiach riešenia stavebných projektov prostredníctvom ľahkých štruktúr.

Jeho posadnutosť ľahkými štruktúrami vyústila do sofistikovanejšieho a kontextovejšieho industriálneho štýlu a často sa pýšil úspešnou integráciou svojej práce do okolitej krajiny. Piano navrhuje v štýle postmodernizmu, ale jeho osobný štýl je natoľko špecifický a jemu vlastný, že sa ťažko všeobecne definuje. Zoznámte sa v nasledujúcich riadkoch s piatimi významnými projektami a stavbami Renza Piana, ktoré sú situované po celom svete.

Center Pompidou, Paríž, Francúzsko

Táto budova sa považuje za stavbu, ktorá odštartovala úspešnú kariéru Renza Piana. Z viac ako šiestich stoviek návrhov bol v súťaži ako víťaz zvolený návrh architektonického dua Piano/Rogers. Kultúrne centrum pre umenie, literatúru a cestovných ruch nazvaný po vtedajšom prezidentovi Francúzska Georges Pompidou odhaľuje infraštruktúru budovy v exteriéri. Centrum bolo otvorené v roku 1977 a odvtedy privítalo viac ako 180 miliónov návštevníkov.

 

renzo piano georges pompidou centre paris

 

Medzinárodné letisko Kansai, Japonsko

Dizajn medzinárodného letiska Kansai je ukážkovým príkladom Pianovej schopnosti kombinovať funkciu aj formu. Letisko bolo postavené na umelom ostrove, ktorý sa nachádza asi tridsať kilometrov od pobrežia japonskej Osaky. Známe sa stalo aj vďaka terminálu dlhému 1,7 kilometra, ktoré bolo dlhé obdobie najdlhším terminálom na svete. Dizajn letiska pripomína klzák a jeho súčasťou je neprehliadnuteľná vlnovitá strecha. Piano ozrejmil, že v tejto oblasti známej častými zemetraseniami sa ľahký moderný dizajn letiska zrodil z nevyhnutnosti.

 

renzo piano kansai international airport japan

 

Zentrum Paul Klee, Bern, Švajčiarsko

Paul Klee bol úspešný umelec narodený vo Švajčiarsku, ktorý počas svojej kariéry vytvoril viac ako desať tisíc obrazov, kresieb a leptov. Keď nevesta známeho umelca darovala v roku 1997 svoju osobnú zbierku mestu Bern, Renzo Piano dostal príležitosť navrhnúť múzeum na počesť zosnulého umelca. Piano a jeho tím využili ako inšpiráciu samotné umiestnenie budovy vo švajčiarskom Berne. Vzhľad budovy napodobňuje profil horského masívu Álp a pri pohľade na múzeum sa má návštevníkom evokovať pocit pokoja a mieru, tak ako by sa ocitli uprostred čistej prírody alpských hôr. V múzeu sa nachádza viac ako štyritisíc diel Paula Klee.

 

renzo piano zentrum paul klee bern switzerland

 

Jean-Marie Tjibaou Cultural Centre, Nová Kaledónia

Dôležitou súčasťou tohto projektu bolo oboznámenie sa s históriou, prostredím a kultúrou Kanaku, pretože hlavná myšlienka projektu bola pocta a poklona kanackej kultúre. Centrum je pomenované podľa zavraždeného vodcu hnutia za nezávislosť ostrova Jean-Marie Tjibaou. Vedomosti architekt Piano získaval od miestnych ľudí, antropológa Albana Bensu a vdovy Marie Tjibaou. Centrum predstavuje súbor malých a väčších pavilónov postavených v sviežej zelenej vegetácii v polkruhovom usporiadaní definujúcom otvorené spoločné oblasti. Ako základ projektu boli použité tradičné miestne chatky. Centrum je tiež príkladom udržateľnej modernej architektúry využívajúcej pasívny ventilačný systém na obchádzanie potreby mechanickej klimatizácie.

 

renzo piano jean marie tjibaou cetrum uvod

 

The Shard - Črep, Londýn, Veľká Británia

Ďalším z najslávnejších moderných diel Renza Piana je budova The Shard, ktorá sa stala súčasťou panorámy Londýna. Hovorilo sa o tom, že počas svojho prvého stretnutia s vývojárom budovy, Piano vyjadril svoje znechutenie nad vzhľadom väčšiny vysokých budov v Londýne. Priamo pri tomto stretnutí načrtol svoju predstavu o dizajne vysokej veže The Shard v tvare sklenenej črepiny na obrúsku reštaurácie. Od svojho dokončenia v roku 2012 je The Shard najvyššou budovou vo Veľkej Británii. Jej dizajn má veľa obdivovateľov, ale aj odporcov. Jedným z najväčších je britský princ Charles, ktorý uznáva tradície a hovorí, že Londýn sa mení na piknikový stôl. K uhorke (budova The Gherkin) pribudla obria soľnička (The Shard), a ktovie, čo obyvateľov Londýna ešte čaká.

 

renzo piano the shard london great britain

 

Pripravila: Petra Adamcová