80s look fialový porcelán moderná sanita moderny dizajn umyvadlo artceram ultrafialova farba roka

 

Nová vlna umelcov a dizajnérov, na čele s talianskym radikálnym hnutím Memphis, dala zelenú krikľavým farbám a geometricky nenáročným tvarom, ktoré preskupila do neobvyklých podôb. Memphisu sa venovala pozornosť počas dvoch sezón predovšetkým v rámci nábytkového dizajnu. Lenže nadchádzajúca sezóna bude neobyčajná.

 

 

Pretože tak, ako sa presúva pozornosť z obývacích priestorov do diskrétnych zón, tak sa aj dekoru v kúpeľniach začína dariť s takou pozornosťou, aká sa doposiaľ prikladala sedacím súpravám či posteliam. Novými posteľami sú totiž vane a novým konferenčným stolíkom sa stáva umývadlo. Trh sa priam zaplavuje rozmanitosťou tvarov, opracovaní, povrchových úprav a neraz je toto všetko sprevádzané ohňostrojom elektrizujúco žiarivých farieb, ktoré presahujú predstavu o ružových umývadlových misách z diturvitu, ktoré sa na desaťročia stali súčasťou dizajnérskeho tvaroslovia československej domácnosti. 

 

 

80s kupelna v kupelni magenta farba moderna vana interier kupelne

 

 

Lenže tak, ako v každom období, ani v osemdesiatych rokoch nevyzerali kúpeľne vždy rovnako. Moderný revival je skôr súhrnom toho, čo bolo pre toto obdobie príznačné, nevynímajúc sanitu z porcelánu s farebnými pigmentmi, neraz modrými či ružovými. História sa zopakovala s novou kolekciou Cartesio od Artceramu, predstavenou počas tohtoročného Salone Internazionale del Bagno. V pestrej kolekcii nechýbala ani farba pre rok 2018, ultrafialová. Základným východiskom pri zariaďovaní kúpeľne v štýle 80‘s je preskupovanie strohých prvkov. Cartesio je variáciou oblých mís a hranatých umývadiel s detailom v podobe zakomponovanej mydelničky. Lenže aby bolo možné skrz, jednoduché hranaté a oválne formy vytvoriť harmonický priestor, je potrebné myslieť na správnu konfiguráciu. Pre súčasný interiérový dizajn sa tak stáva vedúcim figuratívne komponovanie. 

 

 

 

80s look fialový porcelán moderá dsanita moderny dizajn umyvadlo artceram ultrafialova farba roka

 

 

Členitosť a dynamiku v priestore je možné dosiahnuť kombinovaním hrán a oblín. Naviac, svetlo v takýchto kúpeľniach býva často inštalované so zámerom navodenia želanej atmosféry; prestáva slúžiť na čisto praktické účely. Z toho dôvodu je možné predpokladať zvýšený výskyt neónových trubíc a led pásikov, ktoré originálnou kombináciou žiarivých farebných odtieňov navodia jednak intímnu atmosféru a pritom rozčlenia priestor na menšie sektory. . 

 

 

80s look kupelna atmosfericke osvetlenie dizajnova vana moderny koncept kupelne

 

 

V rámci obkladov svoj návrat hlásia až tri povrchy. V aktuálnom období sú viditeľné predovšetkým veľkoformátové dlaždice s čadičovým alebo žulovým povrchom. Tie sú podložím pre ďalšie populárne alternatívy, predovšetkým mramor či terrazzo. Nejednotný vzhľad stien je ďalej možné riešiť prostredníctvom mozaikových dlaždíc, ktoré sa po desaťročí opäť stávajú práve tak aktuálnymi, ako tradičné, biele štvorcové obkladačky.

 

 

 80s look mozhaikovy obklad v kupelni stolna lampa sektorovy nabytok biela komoda retro dizajn

 

 

Predovšetkým pre prvú polovicu osemdesiatych rokov bol typický vzhľad jednofarebných kúpeľní, tvorených jedným materiálom či povrchom. S prechodom do druhej polovice sa najmä veľkokapacitné priestory luxusnejších rezidencií menili na súkromné chrámy, v ktorých mali miesto sklené tvarovky, prepúšťajúce denné svetlo. 

 

 

Čítajte ďalej

 

Dá sa s farbami roka vytvoriť genderless interiér?

Sú mentolové steny kaviarne v Chengdu predzvesťou trendu kawaii?