b10ab967460cea0487235a62fcea8e0b

Minimalistické domy lemované sklenenými oknami posadené na strmom svahu sú zriedkavým javom v Los Angeles. Začali sa stavať vďaka priekopníckym architektom na začiatku 20. storočia, dnes patria k najvyhľadávanejším  a najlukratívnejším domom nie len v Amerike.

 

top trendy 2020 lovel house dom na svahu byvanie6

 

Začali sa rozvíjať vďaka priekopníckym architektom, ako bol Richard Neutra. Začiatkom 20. storočia bol posadnutý zdravím a prírodou, ktoré chcel preniesť aj do vzdušných a slnečných miest ako je Los Angeles. Jedným z najlepších príkladov bol Neutra's Lovell Health House, ktorý sa teraz po prvý raz predáva po 60 rokoch. Bol to prvý trojpodlažný betónový a oceľový obytný dom, známy tiež jednoducho ako dom Lovell House, dokončený v roku 1929, ktorý vyčnieva z kopca v mestskej štvrti Los Feliz a ponúka rozsiahle viacúrovňové terasy. Terasy sú kryté, ale aj otvorené, aby povzbudzovali nový koncept bývania v interiéri ako aj exteriéri. Bývanie, ktoré sa stalo oveľa bližšie k prírode.

 

top trendy 2020 lovel house dom na svahu byvanie5

top trendy 2020 lovel house dom na svahu byvanie7

 

Vo vnútri tak isto cítiť prírodu, pretože izby majú celé steny lemované oceľovými oknami s krídlami, ktoré umožňujú nádherný výhľad na panorámu Los Angeles. Pôsobia ako obrázky prírody zvnútra domu.
„Dom má obrovské množstvo slnečného žiarenia vo všetkých izbách," uviedla Marci Kays, ktorá spolupracuje s agentom Jonathanom Mogharrabim, ktorých snaha bola tento očarujúci dom na svahu predať za lukratívnu cenu.

 

 

Dom navrhnutý pre naturopatického lekára
Na konci 20. rokov navrhol Neutra dom pre naturopatického lekára Dr. Philipa Lovella v internacionalistickom štýle, teda išlo o moderné architektonické hnutie, ktoré uprednostňovalo ľahké a priestranné využitie domu spojeného s prírodou. V dôsledku čoho, sa do domu začlenili mnohé filozofie Lovellovho tzv. wellnessu, z ktorých niektoré ho dodnes preslávili.
Napríklad požiadal o špičkovú kuchyňu vybavenú príslušenstvom, ktorá by umožnila prípravu jeho vegetariánskej stravy so surovými potravinami. Podľa výskumníčky Sarah Schankovej v knihe z roku 2019 „Zadarmo a prírodné: veda odhalila niektoré z ďalších vášní a posadnutostí. Napríklad opaľovanie, a to aj doma cez sklenené okná.“ Do domu sa v súčasnosti dajú začleniť tie najrôznejšie a najnápadnejšie požiadavky.

 

top trendy 2020 lovel house dom na svahu byvanie9

 

K ďalším prvkom zabudovaným do domu Lovell na žiadosť lekára patrí priamy prístup na vonkajšie terasy zo spální, aby mu to umožnilo prespávať vonku. Aj keď táto osobitná túžba nie je medzi kupujúcimi luxusných domov v Los Angeles veľmi žiadaná. Dom je lukratívny najmä kvôli vonkajšiemu priestoru, ktorý umožňuje obyvateľom domu získať výhľad na celú krajinu a baldachýn ovocných stromov nad hlavami a mnoho iných vegetácií, ktoré obklopujú nehnuteľnosť.

 

Text: Petra Laclavíková

Prečítajte si tiež: 

Budúcnosť kuchynských batérii ovládaných hlasom

Voice Activated Faucet 1024x576 kópia