kvety 6 interier trendy jar crepnikove rezanePEREX

 

Ráno nás prebúdza vtáčí spev a to je jasná známka toho, že jar už je za dverami. Aj keď momentálne sa vďaka aktuálnej situácii možnému ohrozeniu korona vírusom zdržiavame viac doma, môžeme si domáce prostredie spríjemniť živými kvetmi. A máme na výber z nádherných rezaných kvetov alebo kvetov, ktoré si zasadíme do črepníka.

 

kvety 3 interier trendy jar crepnikove rezane

 

Rezané kvety a aranžmány

Každá izba vo vašom dome alebo byte má svoju atmosféru a štýl. Kvetmi ju dokážeme zvýrazniť alebo doladiť. V jedálni alebo v kuchyni na kuchynskom stole sú kvety doplnkom, ktorý dokáže úplne maximalizovať domácu atmosféru a vytvoriť elegantný punc priestoru. Predstavte si stôl, uprostred ktorého je vo váze čerstvo naaranžovaná kytica. Nezáleží na tom, či si kvety narežete vo svojej záhradke, natrháte na lúke alebo kúpite v hypermarkete či špecializovanom kvetinárstve. Je len na vašom zvážení, čo sa vám esteticky do priestoru hodí a ktoré kvety a akú kombináciu preferujete.

 

kvety 4 interier trendy jar crepnikove rezane

 

Ak máte odvahu a trochu tvorivého nadšenia, môžete si skúsiť pripraviť vlastný aranžmán z kvetov, halúzok, trávy a obľúbených doplnkov. Klasikou sú kvety vo váze, ale veľmi esteticky pôsobia kvety v keramických podstavcoch, sklenených dizajnových nádobách a podobne.

Jarné trendy

Klasické cibuľoviny viac ako ktorékoľvek iné kvety patria k prvému ročnému obdobiu. Narcisy, hyacinty, tulipány i modrice vytvárajú očakávanú jarnú náladu. Ich vzájomná kombinácia vyzerá dobre v akomkoľvek aranžmáne. V exteriéri, na balkónoch, terasách i záhradkách vyrastajú už od konca februára a kvitnú nezriedka do konca mája.

 

kvety 6 interier trendy jar crepnikove rezane

 

Do interiéru sú vhodné práve rezané kvety cibuľovín. Tak ako všetky živé kvety, je potrebné im po tom, ako si ich prinesiete domov, zastrihnúť stonky a dať do vody, ktorá chvíľu postojí, aby sa v nej eliminovali vzduchové bublinky, a tiež by voda nemala byť úplne studená, ale skôr vlažná.

Črepníkové kvety

V spálni a v obývacej izbe sa odporúčajú kvety, ktoré upokojujú, navodzujú dojem relaxu a eliminujú stres. Správne zvolená rastlina dokáže zvlhčovať vzduch a dokonca aj absorbovať škodlivé látky z prostredia, napríklad chemické látky z nábytku, maľoviek a podláh.

 

kvety 2 interier trendy jar crepnikove rezane

 

Správne umiestnenie rastliny do priestoru je kľúčové. Nemala by prekážať pri otváraní okien a dverí, znemožňovať prístup k nábytkovým zostavám a posteli. Ak je miestnosť dostatočne veľká, bez obáv môžete vybrať aj rozmernejšiu solitérnu rastlinu, ktorá bude hlavným zeleným doplnkom izby. Väčšia rastlina sa umiestňuje na podlahu a spolu s ladením interiéru by mal byť vyberaný aj črepník, ktorý bude domovom rastliny. Konkrétne tipy na obľúbené črepníkové rastliny, ktoré nie sú náročné na pestovanie sú napríklad dracény, yuky, palmy alebo banánovníky. Odborníci zo záhradných centier vám poradia tú vhodnú rastlinu do vášho konkrétneho priestoru, podľa svetelnosti a rozlohy miestnosti aj podľa orientácie miestnosti podľa svetových strán.

 

kvety 1 interier trendy jar crepnikove rezane

 

V rozmerovo menších izbách sa rastliny umiestňujú na špeciálny podstavec alebo ako súčasť nábytkovej zostavy. Dbajte na to, aby rastlina nebola v bezprostrednej blízkosti radiátorov, v prievane alebo situovaná na nočnom stolíku. Rozhodnite sa, či chcete jednotlivé črepníky rozmiestniť samostatne alebo ako jednu skupinu rastlín na jednom mieste. Konkrétna voľba rastlín je tiež na vašom zvážení, kvôli pestrosti sa odporúčajú rastliny kvitnúce i stálozelené.

Text: Petra Adamcová
Foto: Decorexpro, Pixabay

 

Prečítajte si tiež:

Voda z kokosového orecha sa svojimi

vlastnosťami prirovnáva ku vzácnej krvnej plazme

exotika kokosovy orech ovocie vitaminy mineraly chute zaujimave