skryte zarubne dvere moderne dvere toptrendy byvanie 20201111

 

Ako si vybrať dvere, ktoré sa stávajú vstupnou bránou do vášho domova. Čo všetko musia spĺňať interiérové dvere, kam vedú a aké veľké by mali byť. Novým štandardom dverí sa stala výška dverí 210 cm. A populárne sú v súčastnosti dvere so skrytými zárubňami.

 

moderne dvere toptrendy byvanie posuvne dvereSklenené posuvné dvere 

Najskôr si zvoľte šírku a výšku dverí. Stavebný priestor na dvere musí byť o 10 cm väčší ako samotné dvere. Ak sú napríklad dvere o rozmere 80 cm, tak stavebný otvor musí predstavovať 90 cm. Pokiaľ volíme dvere s obložkami, tak otvor rozšírte ešte o 2,5 cm z každej strany. To znamená, že finálna verzia dverí aj s obložkou (zárubňou) je 95 cm. Klasická výška dverí bola 190 cm. Dnes je trendom to, že čím sú dvere väčšie a vyššie, tak tým lepšie. Novým štandardom dverí sa stáva výška dverí 210 cm.

Podľa funkcie
Dvere je možné navoliť a dimenzovať ich podľa potreby. To, do akých priestorov sú určené a ako sa budú otvárať, je na vás. Dvere môžu byť jednokrídlové, dvojkrídlové, vchodové, interiérové, protipožiarne, bezpečnostné, sklenené. Môžu spĺňať protihlukovú funkciu, a tak isto môžu byť klimatické. To znamená, že keď sa prechádza z chladu do zimy, dvere majú schopnosť prispôsobiť sa teplotným rozdielom, majú funkciu odolávať rôznym teplotným podmienkam. Na trhu si je možné v súčasnosti vybrať zo širokej škály.

 

dvere interier byvanieoto Wooddoor: Čierne lakované kovanie do sprchových kútov

Ešte predtým, ako dvere objednáte u svojho výrobcu, premyslite si, dispozične umiestnenie dverí, aby ste v závere zariadili aj nábytok. Veľmi dôležitým faktorom, ktorý zohráva veľkú úlohu pri výbere nie len vchodových dverí je hendikep, na ktorý treba prihliadať pri zariaďovaní bezbariérového prístupu v dome.

 V prvom rade určte si, o aký typ dverí pôjde. A ako sa budú dvere otvárať. Základné a zároveň aj funkčné dvere sú klasické otočné polodrážkové, ktoré sa radia ku štandardom. V súčasnej dobe ich odborníci veľmi radi doporučujú. Ak však chceme klásť dôraz na dizajn, tak ďalšou možnosťou sú dvere bezfalcové niekdy sa označujú aj ako bezpolodrážkové dvere. To znamená, že dvere zostanú po zatvorení osadené v zárubni. Sú v rovnakej rovine ako je zárubňa. Celá ich šírka je zatvorená dovnútra zárubne. Ide o dizajnovú a veľmi minimalistickú variantu dverí. Je možné takéto dvere doplniť vhodným kovaním, čo dodá dverám jedinečný dizajn. 


Skryté zárubne
V súčasnosti vyhľadávané a veľmi moderné. Základným rozdielom oproti obložkovým zárubniam je, že ich cieľom nie je vypadať rovnako ako dvere. Cieľom je, aby bola zárubňa neviditeľná. Materiál, ktorý sa používa na výrobu je väčšinou hliník. Chce byť tak neviditeľný, že je čo najbližšie umiestnený do priečky. Výrobcovia pripravujú profily tak, že plastový profil sa „nacvakne“ na ten hliníkový, čím sa zamedzí praskanie materiálov napríklad omietky a pod.

 

skryte zarubne dvere moderne dvere toptrendy byvanie 2020Skryté zárubne

Posuvné dvere
Posuvné dvere volíme vtedy, keď potrebujeme v miestnosti ušetriť miesto, pretože obyčajné dvere sa nám do priestoru dispozične nehodia. Ide o moderný spôsob otvárania dverí. Rozlišujeme dva základné varianty otvárania dverí. Tou prvou je možnosť úchytu na stenu a tou druhou je, že sa dvere otvárajú do puzdra. Posuvné dvere s možnosťou zatvárania do puzdra umožňujú šetrenie miesta v interiéri. Dvere vo svojej otvorenej polohe nie je vidieť. Musíme však dopredu pri stavbe, či rekonštrukcii počítať s umiestnením takýchto dvier, pretože si vyžadujú zásahy do stien.
Druhou variantou, pokiaľ nechceme zväčšovať stavebné priestory na dvere – alebo ich inak narúšať, či búrať – je zabudovať garnižu, ktorá sa osadí nad stavebný otvor dverí. Stavebný otvor sa obkladá zárubňou, ktorá je v rovnakom dekore ako dvere. Dvere sa posúvajú pred stenou. Do priestoru nijak nezasahujú a je ich vidieť v ich otvorenej polohe.

 

posuvne dvere zavesne montaz top trendy byvanieZávesné posuvné dvere z dreveného dekoru 

Presklenie dverí
Sklenené dvere sa používajú najčastejšie vtedy, keď chceme presvetliť priestor, kde napríklad v miestnosti chýba okno. Základným typom presklenia dverí je sklo uchytené do líšt. Lišty sú v rovnakom dekore ako dvere a mierne vystupujú z plochy. Druhou konštrukciou môžu byť rámové dvere, v ktorých sklo je zapustené vnútri a je zachytené do profilu dverí. V tomto prípade, nič nevystupuje z dverí. Sklo sa do dverí musí zasúvať.

 

presklene dvere byvanie top trendy 2020Otočné polodrážkové sklenené dvere 

Materiály a farby
Možnosti výberu sú široké. Môžeme si vybrať z lakovaných povrchov alebo dekorov dreva. Potom môžeme tie možnosti rozvíjať ďalej. Buď si chceme vybrať dvere v UNI farbe, alebo si môžeme vyberať z materiálov dreveného dekoru. Ak si vyberáte dvere z lakovaných povrchov, v tom prípade nemusíte dbať na to, aby farba dverí sedela s farbou podlahy. Pretože dá sa nakombinovať lakovaný povrch s ktorýmkoľvek materiálom dlažby alebo dreva. Avšak, ak si vyberiete dvere z dreveného dekoru, tak by sa určite mali hodiť aj s dekorom podlahy. Nutnosť mať rovnaký dekor podlahy s dekorom dverí je samozrejmá. Vyberajte podľa názvu, ktorý vám výber uľahčí. Poraďte sa s výrobcami dverí a vyberte si vlastnú kombináciu farieb aj dverí.

 

Text: Petra Laclavíková

Foto: wooddoor

Prečítajte si tiež: 

Klient hotela ocení kvalitné hotelové raňajky viac ako si myslíte        Kvalitný personál hotelov a reštaurácií robí vášmu zariadeniu dobré meno

raňajky hotel svedske stoly kava                                 hotelový personál 4 služby gastronómia recepcia kuchár čašník chyžná