Toto zvláštne zjavenie je súčasťou renovácie takmer storočnej budovy nádvoria v centre Pekingu. Až spoločnosti MAD sa podarilo transformovať prázdny dvorný dom v Pekingu na famózne bublinové priestory. Stavba dostala názov Hutong Bubble 218 a očakáva sa, že generálna oprava starej budovy priláka na tradičné nádvoria v oblasti Qianmen viac ľudí.

 

top trendy hutong bubble cina china

 

Na ploche 469 metrov štvorcových vyrástli na strechách budov veľké umelecké nerezové bubliny. Spoločnosť MAD, konkrétne firma Ma Yansong sa postarala o dokončenie renovácie domu v starej obytnej časti Pekingu. Revitalizovala tradičnú uličku čínskeho hlavného mesta, v ktorej sú obydlia usporiadané okolo nádvorí. V projekte s názvom Hutong Bubble 218 sa na strešnej terase obytnej budovy pridali dve bubliny potiahnuté leštenou oceľou, pričom väčšia z nich dosahuje výšku 8,3 metra a uzavrela tak točité schodisko. Diazjnové bubliny odrážajú okolie a spájajú nové so starým. Sú navrhnuté tak, aby poskytovali flexibilné priestory, ktoré sa dajú použiť na čokoľvek, či už na meditáciu, stretnutia alebo popíjanie čaju. Pojem hutongov je čínsky termín pre úzke ulice alebo uličky tvorené tradičnými nádvoriami.

 

Čím je Qianmen výnimočný …

Potenciál týchto starobylých štvrtí čínskeho hlavného mesta, ktoré boli v dôsledku mestského rozvoja neustále poškodzované, patria k najstarším štvrtiam v meste. Zakladateľ štúdia, Ma Yansong, povedal: „Dúfam, že tieto veľkolepé bubliny budú slúžiť ako novonarodené bunky, ktoré k nám vnesú tradičný nový život a oživia našu komunitu.“

 

top trendy hutong bubble

 

Skôr ako bubliny …

Budova nízko posunutého nádvoria bola postavená v druhej časti dynastie Čching, pred viac ako sto rokmi slúžila ako prvá medzinárodná nemocnica v meste. Budova chvíľu slúžila aj ako rezidencia pre viac ako 20 rodín, ale po niekoľkých štrukturálnych zásahoch, ktoré viedli k jej chátraniu, bola budova opustená. Rekonštrukciu budovy, ktorá bola podporená programom pre celé mesto zameraným na obnovu historického centra Pekingu, stále odkladali.

Budúcnosť bublín …

„Budúcnosť bublín Hutongovcov“ bola pôvodne predstavená v roku 2006 na benátskom veľtrhu architektúry. Dvojicu kovových bublín vložených do starnúceho mesta a zanedbávaných ulíc, teda hutongov - čínsky termín pre úzke ulice alebo uličky tvorené tradičnými nádvoriami - s cieľom zlepšiť život obyvateľov a prilákať nových turistov. Projekt nebol ani zďaleka utopickou fantáziou postavený iba na 3D vizualizáciách. Prvý projekt Hutong Bubble ožil v roku 2009.

 

TOP trendy Hutong Bubble 218 Photo by Tian Fangfang

 

Rozpory v štýle a geometrii sú v skutočnosti majstrovsky vyvážené

Nachádza sa v oblasti Qianmen East, neďaleko Pekinského mesta a námestia Tian'anmen. Prvá oprava starej budovy sa začala už v roku 2009, zahŕňala inštaláciu jednej zrkadlovej bubliny, v ktorej sa nachádza kúpeľňa a schodisko. Diskrétne obnovenie štruktúry pôvodnej budovy je odvážne. Začlenenie dvoch bublinových luskov, ktoré sa napriek svojmu futuristickému lesku javia ako organické vyrástky z pôvodnej štruktúry. Posadené na streche budovy sú takmer neviditeľné z úrovne ulice, zatiaľ čo ich hladký leštený povrch ešte viac zvyšuje ich nenápadnosť tým, že odráža okolité prostredie. Úroveň terénu s novým kruhovým schodiskom je začlenený do jednej z bublín.

 

top trendy v byvani schodisko cina bubble

 

Top trendy MAD Hutong Bubble 218 interior


Projekt rešpektuje pôvodný dizajn a obnovil drevené obklady hlavného nádvoria. Osobitná pozornosť sa venovala obnove drevených filigránovým panelom lemujúcich nádvorie. Podobná pozornosť sa venovala vzoru dverí a okien smerujúcich do ulice, ktorých renovácia zahŕňala začlenenie zvýšeného zasklenia s cieľom vytvoriť jasnejšie interiéry.

 

Aj keď takéto radikálne rozpory v štýle, geometrii a textúre nie sú harmonické, v skutočnosti je dizajn majstrovsky vyvážený. Umne spája staré s novým v symbióznom vzťahu, ktorý zvyšuje jedinečnosť každej časti. Projekt symbolicky ukazuje, že minulosť a budúcnosť nemusia byť protichodnými pojmami v oblasti architektúry a urbanizmu. Ako vysvetľuje vedúci architekt Ma Yansong, „tieto bubliny majú slúžiť ako životne dôležité novonarodené bunky, dávajú tradičný nový život a revitalizujú komunitu“.

 

Text: Petra Laclavíková