ružový mlyn 7Jedinečná architektonická pamiatka Ružový mlyn v kúpeľnom meste Piešťany má nové poslanie. Neslúži už na výrobu v minulosti na celom Slovensku známych marína keksov či BB pudingu, ale stala sa miestom na bývanie.

Chátrajúca budova, ktorá svoj účel neplnila už od roku 2000, si napriek zmene svojej funkcie rekonštrukciou uchránila a zachovala svoj pôvodný vzhľad. Návrh prestavby tejto národnej kultúrnej pamiatky si vzal pod svoje krídla architekt Matej Otrísal spolu s kolegami zo združenia PamArch. Počas piatich rokov trvania rekonštrukcie aktívne debatovali s pamiatkovým úradom, aby bola zachovaná charakteristická podoba budovy. Jej dominantou je veža vodojemu, ktorá je dodnes najvyšším bodom mesta. Jej vrchol je vo výške 43 metrov a počas priaznivého počasia a dobrej dohľadnosti z nej možno vidieť aj Bratislavu.

 

ružový mlyn 1

 

Budovu Ružového mlyna dali postaviť v roku 1916 Winterovci, zakladatelia súčasnej podoby a slávy piešťanských kúpeľov. Vtedajší dôvod bol prostý. V piešťanských kúpeľoch sa liečilo viac ako dve tisícky ranených vojakov. Dodávky potravín v tom čase viazli a pacientom bolo treba poskytnúť stravu. Ružový mlyn tento problém úspešne vyriešil. Počas druhej svetovej vojny, kedy skončil Ľudovít Winter v koncentračnom tábore bola budova arizovaná. Po návrate z tábora znovu Ľudovít mlyn rozbehol, ale fungoval len zopár rokov, kým mu ho v roku 1948 zobrala vtedajšia vládna strana.

 

ružový mlyn 10

ružový mlyn 8

 

Práve developerská skupina Ružový mlyn začala písať novú históriu tohto objektu v roku 2017. Obvodové múry a najmä vzácne secesné fasády prešli dôslednou rekonštrukciou. V interiéri dvoch traktov nižšieho krídla budovy zostali zachované iba fragmenty stropov. Vo vyššom krídle zostali pôvodné stĺpy a nosné steny. Vytvorených bolo niekoľko nových okenných otvorov a balkónov.

 

ružový mlyn 4 ružový mlyn 2

ružový mlyn 1

 

Dnes objekt poskytuje ubytovanie v 73 bytových jednotkách. Veľkosti bytov sa pohybujú od 33 do 218 metrov štvorcových, a sú medzi nimi malé jednoizbové byty, ale aj rozľahlé mezonety s terasami na najvyšších podlažiach. Áno, aj také môžu byť príbehy budov, ktoré kedysi slúžili ako výrobné alebo továrenské haly. Vďaka invencii a umu šikovných architektov sa začína ďalší rozmer ich fungovania.

Pripravila: Petra Adamcová, zdroj informácií: Ružový mlyn
Foto: Dynameet Studio