jar dekoracie trendy 2022 1Krásne obdobie prebúdzania prírody, klíčenia nových rastlín a kvetov sa nezadržateľne blíži. Hoci sú noci ešte dosť chladné, lúče slnka počas dňa nám už avizujú, že jar je za dverami.

Ak sa už nemôžete dočkať, urobte si jarný závan energie a vitality vo svojich interiéroch už dnes. Ponúkame vám zopár jednoduchých spôsobov, ako priniesť do domov a bytov vôňu a atmosféru tohto dlho očakávaného ročného obdobia.

Farebnosť interiéru

Jar je v prírode obdobím znovuzrodenia a obnovy, preto sa snažte, aby z vášho interiéru vyžaroval totožný esprit. Pokým počas chladných mesiacov a sviatkov preferujeme tmavšie a výraznejšie bordové, zlaté či tmavozelené farby, jar je obdobím, keď bez obáv môžeme vymeniť farby doplnkov za jemné pastelové a nežné farby. Ak ste odvážni, trendom jarnej výzdoby pre rok 2022 sú aj žiarivé neónové farby. Stačí jedna výrazná stolička neónovej oranžovej či zelenej a celkový charakter miestnosti sa zaručene zmení.

Živé kvety

Kytica čerstvých kvetov prežiari akýkoľvek interiér. Typické jarné narcisy, tulipány, hyacinty sa krásne kombinujú s popínavým brečtanom alebo zelenými halúzkami. Kvety sú darom prírody. Ak nemáte čas, urobte si radosť čerstvými kvetmi z obchodnej siete a skúste si ich doma vlastnoručne naaranžovať. Ak máte viac čau, možnosť a chuť ísť do prírody, prineste si zopár konárikov s mladými púčikmi a kombinujte ich podľa vlastného uváženia s akýmikoľvek dostupnými jarnými kvietkami a inými prírodnými materiálmi. Naaranžovať si ich môžete nielen do tradičných váz, ale aj do misiek, pohárov či iných zaujímavých nádob. Svoj príbytok môžete oživiť aj zelenými rastlinami a kvetmi v črepníkoch, ktoré vás budú tešiť dlhé roky.

 

jar dekoracie trendy 2022 2

Foto: Lushome

Používajte ľahšie tkaniny

Ťažšie prehozy, prikrývky a deky z plyšu, umelej kožušiny alebo iných teplých tkanín odložte do skríň na jesenné a zimné obdobie. Nahraďte ich jemnými a priesvitnými materiálmi, ktoré sú už na prvý pohľad ľahké a vzdušné. Jednotlivé tkaniny je možné kombinovať a vrstviť v neutrálnych farbách a odtieňoch, čím navyše docielite optické zväčšenie priestoru.

Vankúše

Veľmi jednoduchým spôsobom upgradu domácnosti je výmena dekoračných vankúšov. Vyžaduje si minimálne úsilie s veľkým konečným efektom. V prípade poťahov si môžete dovoliť aj experiment s výraznejšími dekoratívnymi vzormi, trendom sú kvety, geometrické tvary i drobné tvary inšpirované prírodou.

 

jar dekoracie trendy 2022 2

Foto: Decoist

Sviečky a vôňa domova

Každý domov má svoju špecifickú vôňu. Počas sviatkov to vonia vo väčšine domácností pečením, medovníčkami či vonnými sviečkami s vôňou škorice a vareného vína. Teraz je ale čas na výmenu sviečok s arómou citrusov, kvetov alebo morského vánku. Farebnosť sviečok v pastelových odtieňoch jarnú atmosféru len znásobí.

Estetické úložné priestory

Jar je často aj obdobím väčšieho upratovania alebo preorganizovania domácností. Na dôkladné upratovanie potrebujeme viac času. Pokým ho nemáme, pomocníkom sú ratanové alebo bambusové koše. Sú nielen krásne, ale aj praktické. Dá sa do nich upratať všetko, čo potrebujeme mať po ruke, ale nechceme aby nám to prekážalo. Noviny, časopisy, knihy, hračky alebo prikrývky s vankúšikmi, do priestranných úložných košov sa toho vojde veľmi veľa.

Drobnosti pred vstupom

Aj maličkosti dokážu potešiť a vyvolať úsmev na tvári domácich i návštevníkov. Nová veselá rozhožka, jarný kvetinový veniec na vstupných dverách alebo pekný nápis z drevených dekorácií, vás budú vítať pri každom príchode domov.

Pripravila: Petra Adamcová
Úvodná foto: Livinator