štyly uvod

Dnes vás pozývame na cestu rôznymi krajinami sveta prostredníctvom známych interiérových dizajnov. Rôznorodé zázemia, vierovyznania i presvedčenia formovali vznik dizajnových trendov každého národa. 

Od rezervovaných japonských obyvateľov, po prírodu milujúcich Škandinávcov či živelných Indov. Interiérové trendy týchto krajín si svoju obľubu našli nielen v oblasti, z ktorej pochádzajú, ale aj v tisíckach domácností celého sveta.

Marocká nádhera

Eklektická história Maroka ako významnej križovatky medzi kultúrami a náboženstvami dala vzniknúť štýlu interiérového dizajnu, ktorý žiari farbami, geometriou, textúrou a teplom. Od vzorovaných dlaždíc a farebných marockých kobercov až po plyšový nábytok a zložité dekorácie, sa táto rušná a lákavá estetika stala vyhľadávanou pre tých, ktorí hľadajú rovnováhu medzi modernými a tradičnými prvkami. Všetky prvky interiérového dizajnu tohto štýlu ako bohaté vzory a pestré textúry, organické materiály a autentickosť je žiaduce aplikovať v rovnováhe, čo znamená, vyhnúť sa prílišnému zdôrazneniu akéhokoľvek z týchto aspektov.

 

štýl maroko

 

Španielky "revival" štýl

Španielsky interiérový dizajn spája klasický stredomorský dizajn a vplyv neďalekej africkej kultúry. V posledných rokoch sa stáva čoraz obľúbenejší vďaka svojmu útulnému a sofistikovanému vzhľadu, ktorý dokáže oživiť a "rozsvietiť" každý mini i rozľahlý interiér. Či už sa prechádzate dovolenkovou vilou na Lanzarote alebo tradičným bytom v centre Barcelony, španielske interiéry sú okamžite rozpoznateľné. Charakteristickým znakom španielskeho interiéru je teplá farebná schéma, predovšetkým žltá, červená a oranžová, textúrované steny, ako odhalené tehly alebo brúsená omietka, tmavé drevo a dláždené podlahy.

 

štýl španielsko

Foto: The Spruce

Škandinávske módne štýly

Estetika škandinávskych štýlov typu hygge, lykke či lagoom presadzuje pohodlie, funkčnosť a nevyhnutnosť prítomnosti živého sveta prostredníctvom reálnych prírodných prvkov. Napriek absolútnej funkčnosti, modernosti a neprehustenia interiérov, reprezentuje tento dizajn pohodlie a útulnosť v každom priestore. Škandinávske štýly sa vyznačujú farbami stien v neutrálnom alebo pastelovom tóne. Zariadenie izieb je svetlé a vzdušné, nábytky a doplnky sú v odtieňoch sivej, modrej, žltej alebo svetlo hnedej. Súčasťou dizajnu sú pravé drevené podlahy, živé rastliny a kvety. Doplnky z prírodných materiálov a iné "eko" akcenty odzrkadľujú škandinávsku lásku k prírode a k exteriéru.

 

štýl škandinávia

 

Japonský minimalizmus

Základom japonského interiérového dizajnu je jednoduchosť so zameraním na prírodné materiály a farebné schémy – výsledkom čoho je pokojný a obmedzený štýl, ktorý je v ostrom kontraste s rušnými interiérmi Maroka a Indie. Typické japonské domy využívajú vo svojich dizajnoch bambus alebo svetlé drevo, či už v rámoch postelí, dverí, na podlahách i nábytku. Iných farieb je málo, pričom prírodné odtiene béžovej a hnedej sa používajú aj na povrchy, ktoré nie sú vyrobené z dreva. Veľké ikonické okná a presklené časti strechy umožňujú prenikanie slnka a prirodzeného svetla do priestoru. Štruktúrované tvary, ostré rohy a funkčné úložné skrinky a police spolu vytvárajú pokojný štýl, ktorý stelesňuje praktickosť i potrebu relaxácie v rušnom japonskom pracovnom tempe.

 

štýl japonsko urbana design

Foto: urbana-design.com

 

Indická živelnosť

Nádherne zložité ručne vypracované vzory, výrazné a živé farby a tradičné remeselne a ručne tkané látky robia z indických interiérov jeden z najoriginálnejších a najpútavejších vo svete. Neformálna atmosféra je samozrejmosťou v každej izbe, pričom priestory na relaxáciu a spoločenské stretnutia zaberajú veľkú časť dostupnej plochy domu či bytu. Pokiaľ ide o farby, červená, oranžová, modrá a žltá majú v Indii kultúrny význam, čo z nich robí obľúbenú voľbu pre zariaďovanie interiérov.

 

štýl india vintage industria style

Foto: vintageindustriastyle.com

Pripravila: Petra Adamcová