wtc mrakodrapy new york dvojičky útok 1 uvod

 

Pred dvadsiatimi rokmi, 11. septembra 2001 sa stala tragédia, ktorá šokovala celý svet. Pri teroristickom útoku v New Yorku boli zničené 110 poschodové veže World Trade Centra, v tom čase plné zamestnancov, obyvateľov i turistov. Náraz lietadiel do budov a následný požiar spôsobili do dvoch hodín zrútenie oboch veží. V dôsledku útoku na Svetové obchodné centrum zahynulo 2 753 ľudí. Kolaps tiež zničil susednú vežu 7 World Trade Center a vážne poškodil mnoho okolitých budov.

 

wtc mrakodrapy new york dvojičky útok 5

 

Keď fotograf Joe Woolhead prvýkrát počul o útokoch, ponáhľal sa so svojim fotoaparátom do centra Manhattanu. V priebehu nasledujúceho desaťročia nasnímal dva milióny fotografií, od nešťastia, ktoré sa udialo, cez sutiny, novú výstavbu i portréty stavebných robotníkov, ktorí vybudovali nové One World Trade Center. To bolo otvorené v roku 2014 a dodnes zostáva symbolom sily, odolnosti a nádeje.

 

wtc mrakodrapy new york dvojičky útok 2

 

Kniha, ktorá vychádza pri príležitosti 20. výročia tejto tragédie sleduje prostredníctvom fotografií príbeh zániku starej a vzniku novej ikonickej budovy. Stavebný projekt One World Trade Centra v hodnote 4 miliárd dolárov podrobne zdokumentoval spisovateľ Scott Raab, ktorý získal oficiálne poverenie na zaznamenanie historického vzniku Svetového obchodného centra.

 

wtc mrakodrapy new york dvojičky útok 7

 

"Pracoval som na nevedomej úrovni, pretože som každodenne dokumentoval prácu, ktorá sa deje," hovorí fotograf Woolhead. "Byť s robotníkmi deň čo deň, dokumentovať ich prácu, zanietenie a snahu, cítil som sa ako ďalší člen posádky. Vzhliadal som k ich výkonom a oni oceňovali, to že ich snaženie sa odrazí v celej stavbe budovy a čiastkovo aj na fotografiách a v okamihoch, ktoré som zachytil."

 

wtc mrakodrapy new york dvojičky útok 3 wtc mrakodrapy new york dvojičky útok 6

 

V knihe sa nachádzajú doteraz nevidené fotografie stavby mrakodrapu spolu s portrétmi inžinierov, schôdzami v zasadacej miestnosti a plánmi. Jednou z prvých fotografií v knihe je záber na dystopický oblak dymu nad hromadami sutín pripomínajúci obraz skazy z druhej svetovej vojny. Kniha obsahuje aj príbehy ľudí, ktorí pomohli stavbu postaviť, ako aj pozostalých a rodín tých, ktorí neprežili.

 

wtc mrakodrapy new york dvojičky útok 8

 

Ďalšie fotografie ozrejmujú nevypovedaný príbeh veže, jej kontroverzie a zdržania výstavby. "V zákulisí sa toho dialo veľmi veľa," hovorí Raab. "Nebolo to len o obnove Svetového obchodného centra, ale aj o obnove niečoho takého veľkého, ako je vyjednávanie určitej miery politickej neistoty. Preto samotná výstavba centra trvala jedno desaťročie."

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Joe Woolhead, Dezeen, Architectural Digest