OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Piešťany, mesto, ktoré láka návštevníkov okrem kúpeľnej liečby aj na prechádzky v rozsiahlych parkoch a zaujímavé architektonické pamiatky. Jednou z nich je aj najdlhší krytý most na Slovensku (156 metrov), známy Kolonádový alebo Sklený most, spájajúci mestskú a kúpeľnú časť Piešťan ponad rieku Váh.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Pohľad na Kolonádový most zo strany kúpeľov

 

Ide o významnú pamiatku funkcionalistickej architektúry postavenú v rokoch 1930 - 1932 podľa architektonického návrhu Emila Belluša. Rok po postavení mosta boli do skiel v jeho strednej časti inštalované dve leptané vitráže "Piesne z Detvy" a "Na salaši", realizované podľa návrhov akademického maliara Martina Benku.

Most bol počas druhej svetovej vojny vyhodený do vzduchu nemeckými vojskami a jeho rekonštrukcia trvala až do roku 1956. Zaujímavosťou je, že spomínané leptané vitráže noc pred útokom vojsk na most zachránil dlhoročný zamestnanec kúpeľov Filip Hanic. V noci pred explóziou ich odinštaloval a uschoval v priestoroch hotela Thermia Palace.

Most je iba jednou časťou pôvodného architektonického plánovaného zámeru, podľa ktorého k nemu mala byť pripojená zastrešená nábrežná kolonáda. Tento návrh realizovaný nebol, ale z jeho myšlienky je odvodený súčasný názov mosta - Kolonádový.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Kolonádový most a socha Barlolámača pred rekonštrukciou

 

Predmostie krášli svetoznáma socha Barlolámača v nadživotnej veľkosti od umelca Róberta Kuhmayera, ktorá bola v roku 1930 v Prahe odliata z bronzu. Návrh na podobizeň Barlolámača vznikla v roku 1894, kedy vtedajší nájomca kúpeľov Ľudovít Winter požiadal nemeckého sochára Artura Heyera, aby jedinou figúrou zobrazil symbol uzdravenia. Ihneď po predložení návrhu dal tento symbol Winter u obchodnej komory patentovať. I napriek tomu sa veľmi veľa miest z rôznych európskych štátov pokúšalo symbol napodobniť, vďaka včasnému patentu však bez úspechu.

 

 

kolonadovy most vizualizacia prestavba rekonstrukcia 1

 Socha Ľudovíta Wintera, ktorá bude zdobiť aj novo zrekonštruovaný most

 

Kolonádový most však už mal svoje najlepšie roky za sebou, preto sa mesto rozhodlo pre kompletnú rekonštrukciu stavby, ktorej návrh bol zverený do rúk architektonickej kancelárie Bohuslava Perneckého. Rekonštrukcia sa začala v júni roku 2019 a pôvodne mala trvať 15 mesiacov.

 

 kolonadovy most vizualizacia prestavba rekonstrukcia 1

kolonadovy most vizualizacia prestavba rekonstrukcia 2

 Vizualizácie novej podoby mosta

 

Počas komplexnej rekonštrukcie exteriéru sa upravovala spodná časť mosta, kovové okenné výplne, strecha, nátery celého mosta, chodníky i vozovka. Z obchodíkov, ktoré boli v bočnej časti úvodnej a záverečnej časti mosta sa naplánovali priestory pre turistické informačné centrum, galériu a novinkou má byť kúpeľný pitný pavilón. Ten má byť situovaný priamo za sochou Barlolámača a má byť realizovaný podľa pôvodného návrhu Emila Belluša.

 

kolonadovy most vizualizacia prestavba rekonstrukcia 4

kolonadovy most vizualizacia prestavba rekonstrukcia 3Vizualizácie novej podoby mosta

 

V týchto dňoch sú už rekonštrukčné práce v exteriérovej časti ukončené a pracuje sa na dokončení interiérových prestavieb. Plánované ukončenie všetkých prác je z dôvodu oneskorenej dodávky materiálov potrebných na rekonštrukciu i v dôsledku pandémie avizované na koniec októbra tohto roku.

Pripravila: Petra Adamcová
Vizualizácie: Arch. ateliér B. Perneckého