vaust peoplegrapher office pracovne prostredie toptrendyPEREX

Pracovisko je pre každú firmu jej vizitkou. V prípade kreatívnych agentúr to platí dvojnásobne. Takže keď sa nemecká produkcia pod hlavičkou Peoplegrapher rozhodla pre modernizáciu kancelárií, mali jasno v tom, čo chcú dosiahnuť. Rafinované co-workingové prostredie, v ktorom sú odstránené hranice medzi galériou a pracoviskom.

 

 

Tím z experimentálneho dizajnového štúdia VAUST v Berlíne bez rozpakov priznáva, že pri tomto projekte upustili od zaužívaných pravidiel pre kancelárske priestory. Namiesto toho sa sústredili na to, aby koncept pripomínal umeleckú inštitúciu. Je to nakoniec adresa kreatívnej agentúry, ktorá tieto priestory nevyužíva len na svoje vlastné účely, ale takisto tvorbu videí pre klientov. Nevšedné priestoru na niekoľko menších salónov a hojné využitie textilných závesov prispeli k tomu, aby pracovňa evokovala atmosféru malej, nezávislej galérie s trochou nenútenej elegancie a súčasnícky moderného, konceptuálne, stvárneného interiéru.

 

 

vaust peoplegrapher office pracovne prostredie toptrendy

 Foto: VAUST/Tobias Faisst

 

Dizajnéri premenili dvojposchodové sídlo firmy v Düsseldorfe na miesto plné nečakaných momentov. Už len samotné schodisko pôsobí impozantné, za čo môže vkusná voľba osvetlenia a veľkolepého zamatového závesu, voľne padajúceho cez neveľké zrkadlo medzi schodiskovými ramenami. Tak, aby sa zhodovalo s farebným odtieňom surového betónu na schodiskových stupňoch a vyrovnávalo línie oceľového zábradlia v priečnom smere. Snáď práve táto voľba architektonického jazyka napomohla k tomu, aby aj tento na pohľad zanedbateľný, avšak vysoko frekventovaný, priestor pôsobil dramaticky.

 

 

vaust peoplegrapher interiery kancelarie moderny dizajn toptrendy

 Foto: VAUST/Tobias Faisst

 

Samotné kancelárske priestory vynikajú najmä svojou svetlosťou, umocnenou zrkadlením z pultov a zasklenia zasadacích miestností. Ani jedno z toho však nie je samoúčelné. Kým zrkadlový nábytok priestor opticky zväčšuje, robí ho zároveň opticky atraktívnejším. Dostatok svetla navyše napomáha tomu, aby bolo svetlo distribuované aj do tých miestností, v ktorých sa fotí a natáča video. No navzdory snahe vytvoriť priestor, ktorý by evokoval umeleckú galériu, nemožno sa ubrániť dojmu, že inšpirácia vychádza z retailových konceptov luxusných butikov.

 

 

vaust office priestory architektura peoplegrapher toptrendy

 Foto: VAUST/Tobias Faisst

 

Možno je to len zdanie a možno je to veľmi šikovný ťah samotných dizajnérov. VAUST totiž realizovalo doposiaľ tri kancelárske priestory. Jeho primárnou činnosťou sú totiž najmä objekty. Ich umiestnenie v každom z priestorov je rafinované, presne také, aby zapadalo do kontextu prostredia. A tak možno predpokladať, že zatiaľ čo klient získava nový priestor, jeho realizátori tým získavajú dvojitý triumf. Majú referenciu aj butik. Šikovný a nenápadný spôsob, ktorý toto nemecké trio prezrádza, je však tak nenásilný, že prakticky vôbec neprekáža. Ani v prípade tohto projektu.