ruukkiSpoločnosť Ruukki Construction, súčasť skupiny SSAB, je prvá spoločnosť na svete, ktorá spolu s vybranými zákazníkmi vyskúšala používanie ocele bez fosílnych palív v stavebných produktoch. Prvé strešné a stenové konštrukcie na svete vyrobené z ocele bez fosílnych palív sa budú dodávať strategickým zákazníkom vo Švédsku a Fínsku od tretieho štvrťroka 2023.

Ruukki dodá prvé sendvičové panely, fasádne obklady a strešné krytiny vyrobené z ocele bez fosílnych palív starostlivo vybraným zákazníkom, ktorí majú silnú agendu v oblasti trvalej udržateľnosti. Pilotné produkty vyrobené z ocele bez fosílnych palív sa budú vyrábať v závodoch Ruukki v Alajärvi a Vimpeli vo Fínsku, Pärnu v Estónsku a v závode Plannja v Järnforsene vo Švédsku. Emisie vznikajúce vo výrobnej fáze budú minimalizované využitím zelenej energie a výberom materiálov a logistických možností s čo najmenším dopadom na životné prostredie.

„Usilujeme sa viesť oceliarsky priemysel smerom k dekarbonizovanej budúcnosti. Stavebníctvo je jedno z najdôležitejších odvetví využívajúcich oceľ a zodpovedá za viac ako 50 % celosvetového dopytu po oceli. Zavedenie bezfosílnej ocele do stavebných výrobkov nám umožní spoločne pomôcť stavebnému a realitnému sektoru výrazne znížiť uhlíkovú stopu zastavaného prostredia,“ hovorí Thomas Hörnfeldt, viceprezident pre udržateľnosť a verejné záležitosti v SSAB.

„Ako súčasť SSAB sme mimoriadne hrdí na to, že sme prvá spoločnosť na svete, ktorá dodáva zákazníkom stavebné produkty z ocele vyrobenej bez použitia fosílnych palív. Použitie surovín bez fosílnych palív radikálne zníži vplyv našich výrobkov na životný cyklus; to však predstavuje iba časť toho, čo robíme na zníženie nášho dopadu na životné prostredie. Neustále sa snažíme rozvíjať naše procesy a ponuku, ako aj spolupracovať s podobne zmýšľajúcimi partnermi s cieľom dodávať uhlíkovo neutrálne stavebné produkty našim zákazníkom v budúcnosti,“ hovorí Sami Eronen, prezident Ruukki Construction.

V súlade so záväzkom trvalej udržateľnosti prijatým už v roku 2019 sa spoločnosť Ruukki zaväzuje byť prvá spoločnosť, ktorá ponúkne stavebné produkty vyrobené z ocele bez fosílnych palív. Spoločnosť Ruukki systematicky znižuje emisie svojich prevádzok s cieľom dosiahnuť 25 % zníženie emisií do roku 2026. Cieľom viacročného investičného programu je minimalizovanie vplyvu prevádzok a sortimentu na životné prostredie v budúcnosti.

Viac informácií: Sami Eronen, prezident, Ruukki Construction, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.