foto roka pocasie Aung Chan Thar Sunset 1536x1152Už po siedmy krát boli vyhlásení víťazi súťaže o najkrajšiu fotografiu počasia za rok 2022. Organizátorom súťaže je Kráľovská meteorologická spoločnosť v spolupráci s meteorologickou spoločnosťou AccuWeather.

Do súťaže sa každoročne prihlasuje niekoľko tisíc amatérskych i profesionálnych fotografov z celého sveta. Tento rok sa v súťaži prezentovali zábery až 119 krajín.

Ako víťazná bola medzinárodnou odbornou porotou vyhodnotená snímka Búrka Eunice, ktorú jej autor zhotovil v Newhavene vo Veľkej Británii. Podľa vyjadrenia členov poroty sa stal snímok bezkonkurenčný vo svojom zobrazení sily prírody, ktorá každému pripomína ľudskú malosť a bezvýznamnosť. Záber sprostredkúva dramatický pohyb a silu mora v protiklade s budovou v pozadí, ktorá pôsobí tak, že onedlho ju more pohltí. Detail v obrovskej vlne s tvárovitými štruktúrami prenikajúcimi z vody dodáva fotografii takmer mystický pocit.

 

foto roka pocasie 2022 Christopher Ison Storm Eunice 1536x2048

Foto: Búrka Eunice, víťazná fotografia počasia roku 2022, PetaPixel

 

Na ďalších dvoch ocenených priečkach odbornou porotou bola fotka zamrznutých Niagarských vodopádov a na treťom mieste fotografia „Ducha“, ktorá je optickým klamom, vytvoreným pri fotení v hmlistom opare.

 

foto roka pocasie Zhenhuan Zhou Frozen scaled

Foto: 2. miesto - zamrznuté Niagarské vodopády, PetaPixel

 

foto roka pocasie Emili Vilamala Benito Ghost Under the Cliff 1536x977

Foto: 3. miesto, foto "Duch", PetaPixel

 

Najkrajšou fotografiou podľa vyjadrenia verejnosti bola fotografia "Odchádzajúca búrka nad stanicou záchranného člna Bembridge". Jej autor prenasledoval prehánky a búrky zo západu na východ po celom ostrove Wight vo Veľkej Británii v snahe zachytiť niektorú z neuveriteľne krásnych farebných dúh. Po príchode do obce Bembridge nastalo takéto prírodné divadlo, na ideálnu fotku sa však jej autor musel prebrodiť do vody až po pás.

 

foto roka pocasie Jamie Russell Departing Storm over Bembridge Lifeboat Station 1536x1024

Foto: Víťazný záber hodnotený verejnosťou, Odchádzajúca búrka nad Bembridge, PetaPixel

 

Ohodnotené boli aj fotografie urobené mobilnými telefónmi a fotky mladých meteorologických fotografov. 

foto roka pocasie Aung Chan Thar Sunset 1536x1152

Foto: Kategória fotené mobilom, 1. miesto, PetaPixel

 

foto roka pocasie Vince Campbell Scotch Mist 1536x1152

Foto: Kategória fotené mobilom, 2. miesto, PetaPixel

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: PetaPixel