leteckednipiestany 18

Druhý májový predĺžený víkend sa na nebi nad Piešťanmi diali zázraky.

Na Festivale letectva 2022 sa predstavili najväčšie pilotné esá zo Slovenska, Česka, Maďarska, Poľska, ale aj zo vzdialenejších krajín ako Litva, Švédsko či Veľká Británia.

 

leteckednipiestany 2

leteckednipiestany 9

 

Na svoje si prišli okrem milovníkov moderných strojov i fanúšikovia historických lietadiel. Letecké exhibície s prepracovaným programom pripomínali smutné i dôležité okamihy našej minulosti. Prelety, pristátie, manéver Touch and Go, maximálne i minimálne rýchlosti v spoločnom lete predviedla divákom Letka Ministerstva vnútra SR so strojmi Airbus 319 a Fokker 100. Oblohu rezali stíhacie lietadlá L-29 Delfín i L-39 pod vedením slovenských top pilotov. Silu a obratnosť stíhacích lietadiel zase striedala ladnosť a ľahkosť vetroňov letky Očovskí bačovia.

 

leteckednipiestany 14

leteckednipiestany 16

leteckednipiestany 6

 

Všetci piloti a posádky lietadiel sú len vynikajúci a tí najlepší. Pri vyslovení mena Zoltán Veres aj rušné letisko na niekoľko minút stíchlo. Tento majster pilot predvádza niečo, čo skrátka treba zažiť. A potom už len precítiť, s úžasom a zatajených dychom. Taká krása, ktorá z každého vystúpenia tohto maďarského pilota vyžaruje je bonbónikom každého leteckého podujatia. Rovnako excelentná bola exhibícia českého pilota Martina Šonku, ktorý je známym a úspešným pilotom športových podujatí RED BULL AIR RACE.

 

leteckednipiestany 3

leteckednipiestany 10

 

Švédska letecká skupina Scandinavian Air Show predviedla akrobatické vystúpenia svojich Cat Walk, ktoré priamo počas letu predvádzali na krídlach a streche lietadla rôzne pôsobivé manévre. A to som spomenula len zopár zo všetkých účastníkov, ktorí sa na festivale ukázali so svojim majstrovstvom.

Na záver piatkového a sobotného programu sa konala aj prvá celoslovenská nočná akrobatická šou so svetelnými a pyrotechnickými efektami umiestnenými na krídlach lietadiel i na zemi. Súčasťou bol aj vzlet 100 osvetlených dronov.

 

leteckednipiestany 21

 

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Zdeněk Zámečník