virgil abloh louis vuitton portrait uvod

 

Známy bol predovšetkým ako kreatívny riaditeľ značky Louis Vuitton, ale svojou prácou prepájal mnohé odvetvia vrátane hudby či architektúry.

 

virgil abloh louis vuitton portrait



Virgil Abloh sa preslávil nielen navrhovaním pánskej línie fashion značky Louis Vuitton. Bol aj zakladateľom vlastnej streetwearovej značky Off White. Dokázal tak stierať hranicu medzi vysokou módou a trendmi pre mladých, za čo ho často označovali aj za „Karla Lagerfelda mileniálov“.

Spolupracoval aj so značkou Nike na úspešnej kolekcii tenisiek Off-White x Nike. Zároveň bol však aktívny aj ako umelec či dizajnér nábytku. V poslednom spomínanom prípade sa spojil so značkou IKEA, pre ktorú navrhol kolekciu nábytku zameranú na zákazníkov, ktorí sa sťahujú do svojho prvého domova. Nesie názov MARKERAD. „Étosom kolekcie je pridať anonymným predmetom umeleckú kvalitu,“ uviedol pri príležitosti uvedenia kolekcie nábytku v roku 2019 Abloh. Nábytok z jeho dielne vyvolal medzi zákazníkmi veľký ohlas. Medzi najžiadanejšie patril zelený koberec Wet Grass, nákupná taška Sculpture alebo hodiny Temporary. Známy je tiež koberec v tvare obrieho pokladničného bloku.

 

markerad collection from the ikea x virgil abloh collaboration 1569161979

Kolekcia MARKERAD. Foto: IKEA

 

Ghansko-americký dizajnér Virgil Abloh podľahol zriedkavej forme rakoviny v nedeľu 28. novembra 2021.

Pripravila: Mária Galajdová