autobusova stanica mlynske nivy bratislava 2 uvod

 

30. septembra bola slávnostne otvorená rekonštruovaná autobusová stanica Mlynské Nivy v Bratislave. Autobusová stanica na tomto mieste hlavného mesta stojí už od roku 1983. Jej súčasný stav už však nevyhovoval vyžadovaným štandardom cestovania, potrebe bezbariérovosti, trvalej udržateľnosti i praktickosti.

 

autobusova stanica mlynske nivy bratislava 1

 

Architektonický koncept ateliéru Siebert + Talaš preto navrhol zachovanie potreby autobusovej stanice s jej prepojením s ďalšími dôležitými a potrebnými službami, akými sú obchody, administratíva, služby, voľnočasové aktivity a relax.

Logisticky a urbanisticky náročný koncept vznikol v spolupráci s významnými profesionálmi v oblasti retailu, štúdiom Benoy, krajinnými architektmi z londýnskeho štúdia BDP, informatikmi zo Space Agency a už spomínanou slovenskou architektonickou kanceláriou Siebert+Talaš. Developersky projekt zastrešuje spoločnosť HB Reavis.

 

autobusova stanica mlynske nivy bratislava 3

autobusova stanica mlynske nivy bratislava 4

 

Podľa informácií, ktoré uviedol Pavol Labant, generálny riaditeľ Slovak Lines, patrí novo zrekonštruovaná autobusová stanica medzi najmodernejšie vo svete. "Chceli by sme motivovať ľudí používať autobusovú dopravu. Z okolitých obcí a miest sa môžu priamo dostať na stanicu a do priľahlého obchodného centra, môžu si vybaviť veci na pošte, nakúpiť a stráviť tu voľný čas s deťmi."

Architektonický koncept celého projektu NIVY je inšpirovaný riečnym korytom Dunaja, ktorý týmito miestami tiekol v minulosti. Celkovej kompozícii dominuje momentálne najvyššia budova na Slovensku - veža Nivy Tower. Charakteristickým prvkom fasád v celom koncepte je zeleň, ktorá je tu zastúpená formou živých vertikálnych vegetačných stien na južnej a západnej fasáde, popínavej zelene na fasádach garáží a hlavne zelenou strechou – živým mestským parkom s množstvom voľnočasových aktivít. Priamo na zelenej streche je sú vybudované zóny na piknik, cvičenie, viaceré detské ihriská, bežecká dráha i komunitná záhrada.

 

autobusova stanica mlynske nivy bratislava 2

 

Samotná autobusová stanica spolu s parkovaním osobných automobilov sa nachádzajú v podzemných podlažiach, v nadzemných sa nachádzajú obchodné pasáže. Priestory stanice tvoria bezbariérové nástupiská a výstupiská autobusov, odstavné plochy autobusových státí ako aj priestory pre údržbu, čistenie a opravu autobusov a technologického zázemia. V prízemnej časti stanice sa nachádzajú obchody a služby, ktoré cestovatelia vyhľadávajú štandardne pred odchodom alebo po príchode svojich spojov.

Kapacita stanice Mlynské Nivy bude 20 tisíc cestujúcich a 1100 spojov za deň, ktoré budú odchádzať z 25 nástupísk pre regionálne a z 11 nástupísk pre medzinárodné a diaľkové spoje. To je však len počiatočná kapacita, maximálna môže byť až päť krát vyššia.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto a zdroj informácií: Architektonický ateliér Siebert+Talaš