interier roku 3

 

Cieľom súťaže Interiér roku je popularizovať originálne bývanie, rovnako ako mimoriadny dizajn obchodov, verejných priestorov, hotelov alebo reštaurácií a iných priestorov. Hlavnou myšlienkou súťaže je tiež motivovať dizajnérov, architektov i výrobcov nábytku, ktorí sa vďaka svojim dielam môžu stať inšpiráciou pre celú verejnosť.

 

interier roku 3

 

Medzinárodná porota sa uzniesla na víťazoch jednotlivých kategórii už pred pol rokom, avšak slávnostné vyhlásenie víťazov s preberaním ocenení sa konalo 21. septembra 2021 v pražskom Centre súčasného umenia DOX. Jednotliví členovia poroty neboli len architekti a dizajnéri, ale aj profesionáli z oblasti vizuálneho umenia, sochár, maliar či filmová režisérka.

V súťaži sú každoročne oceňované prihlásené výnimočné súkromné i verejné interiéry navrhnuté českými a slovenskými architektmi v siedmich kategóriách. Do súťaže sa v tomto ročníku zapojilo 211 architektov zo SR i ČR, čo je doteraz najvyšší počet účastníkov. Ďalším "naj" súťaže bol aj počet zapojených prestavieb panelových domov, ktorých bolo oproti iným rokom opäť najviac. Riaditeľ súťaže Petr Tschakert to pripisuje skutočnosti prítomnosti pandémie Covid, ktorá nám ukázala, že nám musí záležať na tom, v akom priestore bývame, a ako sa v ňom cítime. Nesmie nás zväzovať a škrtiť, ale práve naopak objímať.

 

interier roku 1

 

Absolútnym víťazom súťaže sa stal mezonet v pražskom Obecnom dvore, ktorého autorom je architekt Rudolf Netík zo štúdia RN Architektonický ateliér. Mezonet bol zároveň aj víťazom kategórie Novostavba. V dome sa pri jeho riešení absolútne rešpektoval genius loci, ktorý je v pražskej štvrti Jozefov všadeprítomný. V objekte boli citlivo skombinované historické a moderné prvky, a keďže sú majitelia domu milovníkmi umenia, nechýbajú umelecké diela, obsiahla knižnica i klavír.

V ostatných kategóriách boli ocenené Rekonštrukcia paláca Hradu Helfštýn, Podkrovný byt v pražskom Starom Meste, Interiér chalupy Na škole v Javorku, reštaurácia Soho v Banskej Bystrici, Panelový byt ako loft v Prahe a sídlo finančnej skupiny J&T v Prahe. Jednotlivé interiéry vám radi postupne predstavíme v samostatných článkoch na našom webe.

Pripravila: Petra Adamcová, zdroj informácií: Interierroku.cz
Foto: ilustračné