praha najmesto anketa timeout 7 uvod

 

Kráčať malebnými uličkami pražskej Malej strany, obdivovať dielo Staromestského orloja alebo zo zelených Letenských sadov sledovať úchvatnú panorámu čarovnej českej metropoly je zážitkom v každom ročnom i dennom období.

 

praha najmesto anketa timeout 7

 

27 tisíc ľudí bolo oslovených magazínom Time Out, ktorý realizoval anketu na tému - najkrajšie mesto planéty. Praha si tento rok svoje prvenstvo vybojovala medzi mestami ako sú Paríž, Rím, New York či Chicago.

 

praha najmesto anketa timeout 2

 

83% respondentov vyzdvihlo práve neopakovateľnú atmosféru mesta, jej vzhľad tvorený historickými uličkami, v ktorých sa stretáva gotika, renesancia, baroko i secesia. Architektonické stvárnenie takmer každej budovy a priestoru v historickom centre je pohladením pre oči i dušu milovníka estetiky, krásy, dizajnu, histórie, urbanizmu, architektúry i ľudskej zručnosti a umu.

 

praha najmesto anketa timeout 1

praha najmesto anketa timeout 4

praha najmesto anketa timeout 5

 

Okrem histórie a architektúry ocenili obyvatelia možnosť relaxu v Prahe. V rebríčku relaxácie získala "Matka miest" druhé miesto. Posadiť sa na šálku voňavej kávy, rozložiť si piknikovú deku na Petříně alebo sa len tak posadiť k nábrežiu Vltavy a rozjímať, patria medzi často vysnívané i realizované aktivity domácich i turistov.

 

praha najmesto anketa timeout 6

 

A pre Slovákov je Praha ešte o čosi viac. Dlhé roky bola aj našim hlavným mestom a preto ju berieme stále akoby "za svoju". Výhodou stovežatej metropoly je, že vždy si tu nájdete niečo, čo ste doteraz nevideli, alebo čo bude baviť každého z vašej rodiny. História, architektúra, múzeá, galérie, muzikály, gastronómia, plavba loďou, dlhé prechádzky, vyhliadky, nákupy, relax - a samozrejme tisíc ďalších možností. Neviem ako vy, ale ja už by som najradšej na pár dní vyrazila na cesty...

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Pixabay