encian rekonstrukcia

 

Národná kultúrna pamiatka Encián architekta Dušana Jurkoviča, ktorá už desaťročia neodmysliteľne patrí ku koloritu Skalnatého plesa sa dočkala obnovy. Budova sa pýši novou strechou, vymenenými oknami a zrekonštruovanou fasádou.

 

encián rekonštrukcia skalnate pleso narodna pamiatka 1

 Foto: Facebook - Projekt Encián Skalnaté pleso

Rekonštrukcia pôvodnej stanice lanovky stála takmer pol milióna Eur a o jej realizáciu sa postarali členovia Tatranského okrášľovacieho spolku. Celá rekonštrukcia prebiehala pod dohľadom Pamiatkového úradu SR. Patrik Kolesár zo spolku TOS uviedol, že na obnovu bola využitá dotácia od Ministerstva kultúry SR vo výške 336 tisíc Eur a z vlastných zdrojov investovali 120 tisíc Eur. Okrem strechy, fasády a okien boli zrekonštruované aj priestory bývalej jedálne, strop v pôvodnej kuchyni a realizovaná bola aj nová maľovka v kaplnke.

 

encian skalnate pleso rekonstrukcia 04 nzw

Vizualizácia: Ondrej Olejník, NZW, Nová Spišská dieľňa

Pre agentúru SITA sa Patrik Kolesár ďalej vyjadril o pripravovaných prácach nasledovne: "Najbližšia rekonštrukcia sa bude týkať sietí, máme v pláne prerobiť elektrinu, vykurovanie i vodu. Chceme upraviť štvrté poschodie tak, aby tam vznikli ubytovacie kapacity pre umelcov, ktorí sem budú chodiť na plenéry. Vzniknúť by tam mal kultúrny stánok pre divadelníkov, hudobníkov a tvorivé dielne.“

Na ďalšie práce bude potrebná finančná čiastka vo výške približne 1,2 milióny Eur, ktoré chce získať spolok aj z ďalších dotácií z Ministerstva kultúry SR.

Z histórie pamiatky:

Budova Encián sa nachádza v nadmorskej výške 1751 metrov n. m. a postavená bola v rokoch 1936 - 1937 podľa projektu Dušana Jurkoviča. Pôvodne slúžila ako vrchná stanica lanovej dráhy z Tatranskej Lomnice, dnes je dolnou stanicou lanovky na Lomnický štít. V objekte sa v súčasnosti tiež nachádzajú rekonštruované priestory pre verejnosť, je tu najvyššie položená galéria na Slovensku, kaviareň, čitáreň Alfreda Grosza, kaplnka a Dom hostí Tatranského okrášľovacieho spolku.

Pripravila: Petra Adamcová
Zdroj informácií a foto: TOS, ASB.sk, SITA