earth 300 ocean ochrana 2025 vyskumne mesto uvod

 

Výskum mora, ochrana jeho prostredia a celková osveta v oblasti oceánskej ekológie sú hlavné myšlienky a ciele plavidla, ktoré pod názvom Earth 300 plánujú spustiť na more už o štyri roky.

 

earth 300 ocean ochrana 2025 vyskumne mesto

 

Autorom jachty s jadrovým pohonom je námorný architekt Iván Salas Jefferson a architektonické štúdio Iddes Yacht. Plávajúce výskumné "mesto" pojme 22 najmodernejších laboratórií, so špičkovými technológiami, robotikou a umelou inteligenciou. Na vedeckom plavidle bude pôsobiť 160 vedcov a 165 členov posádky. Na lodi môžu okrem profesionálov z oblasti pôsobiť aj dvadsiati študenti z oblasti a 40 VIP hostí.

 

earth 300 ocean ochrana 2025 vyskumne mesto 4

 

Súčasťou lode bude aj niekoľko menších plavidiel na realizáciu podmorských expedičných prieskumných ponorov a heliport s vrtuľníkom na letecký výskum a sledovanie hladiny a stavu oceánov.

Architektonický projekt plavidla hovorí o tom, že loď bude merať 300 metrov a bude mať aerodynamický tvar. Obrovská guľa, ktorá má byť situovaná uprostred plavidla v tvare zemegule, má okrem praktických funkcií aj emotívnu úlohu, a síce pripomínať neustálu potrebu ochrany Zeme.

 

earth 300 ocean ochrana 2025 vyskumne mesto 5

 

Zoznam podporovateľov projektu je pôsobivý a zahŕňa spoločnosti ako IBM, Triton Submarines, EYOS Expeditions a RINA, medzinárodného lídra v oblasti námornej bezpečnosti. Ďalšou spoločnosťou je Terra Power, zaoberajúca sa jadrovými inováciami, ktorú založil Bill Gates, a ktorá vyvinula technológiu pre palubný reaktor s roztavenou soľou, na poskytovanie energie s nulovými emisiami.

 

earth 300 ocean ochrana 2025 vyskumne mesto 3  earth 300 ocean ochrana 2025 vyskumne mesto 2 

 

Plavidlo Earth 300 má naplánované spustenie na vodu v roku 2025. Hlavný projektant plavidla Iván Salas Jefferson sa pre Architectural Digest zdôveril: "Narodil som sa v Palme de Mallorca, a na vlastné oči som zažil ako život v mori zomiera. Teraz máme najvyšší čas a možnosť reštartovať, znovu pripojiť a presmerovať osud našej planéty. Naše oceány nás a našu planétu udržiavajú pri živote. Poslaním plavidla Earht 300 je chrániť naše oceány a zabezpečiť ich zdravie pre ďalšie generácie. Vesmír môže byť našou budúcnosťou, ale dnes je Zem jediným naším domovom.“

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Earth 300