upratovanie predvianocne domacnost kuchyna spalna obyvacka bezstresu 0 uvod

Čo tak zvládnuť tohtoročné vianočné sviatky bez predchádzajúcich dní zhonu, stresu a náhlenia sa? Máme najvyšší čas na to, naplánovať si všetky nevyhnutné aktivity, ktoré môžeme zvládnuť teraz, v časovom predstihu. A zostane nám čas na rodinu, výber darčekov či pečenie vianočného pečiva.

 

upratovanie predvianocne domacnost kuchyna spalna obyvacka bezstresu 2

 

Ak ste skúšali rôzne spôsoby, určite ste si osvojili ten, ktorý vám vyhovuje najlepšie. Osobne sa mi osvedčilo pri veľkom upratovaní postupovať po jednotlivých miestnostiach. Na každú si vyhradiť jeden deň alebo dve popoludnia po návrate z práce.

Kuchyňa a ostatné miestnosti

Všeobecný postup pri upratovaní hovorí jasne, postupujte zhora nadol. Ako prvé umývame okná, predtým dáme prať záclony a závesy. Kým sa perú, začneme s upratovaním. Takže nielen v kuchyni, ale v každej miestnosti je nevyhnutné vyjsť na rebrík a odstrániť prach z najvyšších políc a častí nábytku, osvetlenia, garniží a postupovať nižšie smerom k podlahe. Podlaha zostáva na záver, a keď je povysávaná a umytá, môžete pristúpiť k zaveseniu záclon a závesov.

Kuchynské spotrebiče

Kuchynské spotrebiče používame denne a priebežne ich aj čistíme. Počas väčšieho upratovania však nie je na škodu, ak sa na ne pozriete detailnejšie. Napríklad dokonalé odstránenie mastnoty z digestora si vyžaduje viac času. Pozornosť by sme mali venovať vyčisteniu chladničky a mrazničky, ak je to potrebné, tak aj ich rozmrazeniu. Mikrovlnka, sporák, rúra, dres a batérie sú najviac vystavené každodenným činnostiam, tak je dobré tiež ich dôkladne vyčistiť. Naleštite aj obklady v kuchyni, ktoré sú vystavené prskaniu oleja, vody a iných tekutín, s ktorými pracujeme. Zamerajte sa aj na dvierka a držadlá jednotlivých skriniek kuchynskej linky.

 

upratovanie predvianocne domacnost kuchyna spalna obyvacka bezstresu 1

 

V tejto chvíli je to najnáročnejšie z kuchyne upratané. Detailisti, alebo ľudia, ktorí majú v poličkách kuchynskej linky veľa riadu, ktorí nevyužívajú denne, pred Vianocami čistia a leštia všetky taniere, poháre i príbory. Minimalisti sa tomuto vyhnú tak, že jednu sadu riadu, pohárov i príborov, ktoré používajú majú stále čistú. Ak je súčasťou vašej kuchyne jedálenský stôl a stoličky, tešia sa na umytie, vyleštenie, prípadne vytepovanie tapacírovaných plôch.

Obývacia izba

V tejto miestnosti sa zdržujeme relatívne často a dlho. Zamerajte sa na sedačku, ktorú je dôležité nechať aspoň raz ročne vytepovať. Ak si netrúfate sami, objednajte si tepovaciu službu a dajte si vytepovať všetko, čo potrebujete. Všetky ostatné textílie, napríklad ozdobné vankúše, deky, plédy a behúne operte. Ďalej sa zamerajte na prach v nábytkových zostavách, v radiátoroch, rohoch a menej dostupných častiach miestnosti. Drobnosti a suveníry v poličkách je potrebné vysať a umyť, závisí od toho, či máte vystavené poháre, zbierku keramiky alebo napríklad knihy a časopisy.

Spálňa

Základ miestnosti tvoria postele, ktoré je potrebné odtiahnuť, zamerajte sa na priestor pod nimi. Špeciálnu starostlivosť si zaslúžia aj matrace, ktorých poťah povysávajte a operte. Matrace je dobré otočiť na opačnú stranu, aby sa nepreležali. Utrite prach na poličkách, v stavaných skriniach, na nočných stolíkoch. Vyvetrajte aj periny a vankúše a doprajte si krásne obliečky.

Detská izba

Táto časť bytu je vždy výzvou, pretože deti majú veľa hračiek a nie vždy si po sebe hračky pravidelne upratujú. Zabezpečte im preto dostatok úložného priestoru, kde si hračky uložia tak, aby ste mali voľný priestor na podlahe, aj poličkách, ktoré treba vyčistiť a pokojne aj utrieť na vlhko. Vyperte všetky textílie, plyšové hračky, podsedáky aj hracie koberčeky a plédy. Rovnako ako v spálni, zamerajte sa na postele a matrace. Nebojte sa po hlavnom čistení do ukladania hračiek zapojiť aj deti.

Kúpeľňa a toaleta

V kúpeľni sa denne sprchuje a umýva celá rodina. Vo vlhkom prostredí sa môže tvoriť pleseň, a je to potenciálne miesto pre množenie sa vírusov a baktérií. Raz za rok sa odporúča vyčistiť priestory medzi kachličkami parným čističom, ktorý eliminuje nečistoty a vodný kameň. Zamerajte sa na vaňu, sprchový kút, toaletu aj umývadlo. Ak máte osvedčený a overený čistiaci prostriedok, použite ho.

 

upratovanie predvianocne domacnost kuchyna spalna obyvacka bezstresu 3

 

Na vodný kameň výborne zaberá kyselina citrónová alebo ocot. Do sifónov aplikujte čistič potrubí, vyleštite zrkadlo a podrobnejšie sa venujte poličkám s kozmetickými a hygienickými potrebami. Prejdite si ich dátumy spotreby, očistite ich a znovu naaranžujte.

Ak si každý druhý deň vyčleníte na upratovanie jednej miestnosť v byte (či už to bude cez víkend, alebo pracovný deň po návrate domov), o týždeň máte základné dôkladné upratovanie zvládnuté. Potom stačí už len vyzdobiť domácnosť, zapáliť voňavé sviečky či difuzér, pustiť si koledy a atmosféra decembrových sviatkov je dokonalá.

Pripravila: Petra Adamcová