transformacia kancelarie na klubovne 1

Dnes sú rôzne kluby a klubovne, v ktorých sa stretávajú ľudia so spoločnými záujmami, stále populárnejšie. Práve klubovne inšpirovali moderné post-pandemické kancelárie, ktoré sa transformujú na „club style office“.

transformacia kancelarie na klubovne 2

Čím to je, že sa moderné kancelárie zmenili z prostredia, kde je ruch pohybu, telefonátov a tlačiarní, na lákavý priestor pre aktivity a interakcie zamestnancov? Keďže dnešní zamestnávatelia v zmysle protipandemických opatrení umožňujú zamestnancom pracovať kdekoľvek a kedykoľvek, aj úloha modernej kancelárie sa mení. Stáva sa atraktívnym, prívetivým, pohodlným a inšpiratívnym priestorom – svojím spôsobom klubovňou – ktorá pôsobí na ľudí ako ideálne miesto pre ich aktivity, nápady a rozhovory a interakcie, ku ktorým v bežnom kancelárskom prostredí dochádza len zriedka.

 

Kancelárie, ktoré reagujú na potreby mobilných a flexibilných ľudských zdrojov, už nie sú koncipované tak, aby vytvárali kóje (cubicle) alebo tzv. open bullpen office (OBO), pri ktorých sú zamestnanci vo veľkých priestoroch a pri dlhých stoloch oddelení len nízkymi priečkami. Typickým príkladom OBO sú redakcie časopisov alebo detektívne kancelárie. Okrem poskytovania menších, zdieľaných priestorov, v ktorých môžu ľudia pracovať sami alebo spolupracovať v menších skupinách, zamestnávatelia len pomaly prijímajú predstavu, že pracovať sa dá vlastne všade. Tí progresívnejší objavili model ABW (activity-based-working), teda prístup zameraný na človeka, ktorý vychádza z toho, že rôzne pracovné funkcie potrebujú zodpovedajúce prostredie. Napríklad pre telefonovanie je vhodnejší menší izolovaný priestor, pre veľkú poradu veľká zasadačka s obrazovkou. Jednou z odpovedí na úvodnú otázku je i transformácia pracoviska z fyzického prostredia na myšlienkový koncept. Kancelária je v mysliach zamestnancov zároveň predstavou s jasnými konotáciami. Dizajn a dispozícia pracoviska odrážajú fakt, že práca je neoddeliteľnou súčasťou ľudskej identity. Zamestnanci chcú, aby sa ich vnútorné hodnoty pretavili do ich pracoviska a do pracovnej náplne. Aby našli zmysel v tom, čo robia. Pracovisko navrhnuté so zreteľom na tieto želania a ašpirácie je skvelým nástrojom na prilákanie a udržanie kvalitných zamestnancov. Kancelária ako klubovňa čerpá z myšlienky členstva: zamestnanci chcú každý dochádzať do kancelárie, pretože cítia spolupatričnosť. Dobrými príkladmi, ktoré ilustrujú koncept členstva, sú The Battery v San Franciscu a SoHo House v New Yorku - miesta, ktoré ponúkajú 100 % pohodlia a 0 % pracovných staníc, napriek tomu plne podporujú moderného zamestnanca a jeho potreby. Ide o komunity, kde ľudia úspešne nadväzujú kontakty a stále majú veľa práce. Zamestnávatelia nielen že platia zamestnancom za čas, počas ktorého pracujú, ale im aj poskytujú prístup k vybaveniu a všemožne podporujú produktívnejšie prostredie pre spoluprácu.

 

transformacia kancelarie na klubovne 2

 

Z historického hľadiska sa zamestnávatelia často rozhodovali o vybavení kancelárii na základe dispozície nehnuteľnosti a zabúdali na potreby zamestnancov. Teraz sú zamestnávatelia motivovaní túžbou nestratiť talenty a prilákať nové. Významne sa tak koncepcia pracovných priestorov odkláňa od minulosti, v ktorej bola prioritou produktivita na meter štvorcový. Zamestnávatelia rešpektujú potreby a správanie zamestnancov a vychádzajú v ústrety spríjemňovaním a zútulňovaním kancelárií. Dizajnéri zo štúdia Blitz odporúčajú pomer 60:40, pričom 40 % priestoru je v kanceláriách určených pre prvky vytvárajúce komfort. Môžu to byť drobnosti: rastliny, vonné sviečky, kvalitná kozmetika na toaletách, dizajnové tienidlá a svietidlá, koberce alebo obrazy. Štandardom sa v kancelárskych budovách stávajú posilňovňa, miestnosť pre jogu, ale nie sú výnimkou ani vlastná škôlka v budove, zelená pochôdzna terasa, bežecká dráha na streche alebo plavecký bazén.

 

Kancelária ako klubovňa je zamestnancami vnímaná rôzne. Mnoho z nich si hneď predstaví tzv. hot desking, teda stav, kedy je menej pracovných stolov ako zamestnancov a nikto nemá pevne pridelený kancelársky stôl a stoličku. Iná skupina ľudí tento koncept vníma tak, že je im odobraná pracovná identita alebo im je takto nanútená práca z domu. Napokon, mnohí z nás majú pridelené stoly od školy, od svojich šiestich rokov! Zamestnávatelia sa obhajujú tým, že zamestnancom dávajú právo samostatne pracovať a zvyšovať produktivitu.

 

Pre vytvorenie klubovej atmosféry využívajú architekti a interiéroví dizajnéri použitie inšpiratívnych prvkov. Zameriavajú sa na rozšíriteľnosť, napríklad navrhujú mobilné priečky mimo hlavnej komunikačnej tepny alebo flexibilne rozšíriteľné zasadačky, recepcie a kaviarne do priľahlých chodieb.

 

transformacia kancelarie na klubovne 3

 

Štúdio Blitz pre spoločnosť Google Tech Corners vymyslela 37 nových priestorov na spoluprácu v areáli Google Cloud v Sunnyvale v Kalifornii. Tieto prostredia inšpirované obývačkami a hotelovými izbami vytvárajú pocit pohodlia a spolupatričnosti a fungujú ako centrálne uzly pre inovácie a spoluprácu medzi rôznymi projektovými tímami. Odstránenie priečok a polouzavretých zákutí v Google Tech Corners umožňuje dennému svetlu preniknúť do vnútorných priestorov a poskytuje zreteľné vizuálne spojenie medzi susednými otvorenými kancelárskymi priestormi (open space office). Drevené mreže ohraničujú salóniky a ponúkajú hrejivý rustikálny kontrast k industriálnemu pocitu iných kancelárií technologických firiem. Dizajnéri priestor vyzdobili dekorom, kvetinovými izbovými rastlinami, neobvyklými svietidlami, nábytkom a bytovými doplnkami, ktoré sú inšpirované vinobraním a evokujú pohodlie domova. Medzi atribúty, ktoré by ste v kancelárii bežne neočakávali, patria mini bary s rôznymi alkoholickými nápojmi, Scrabble nástenka na vytvorenie pozitívneho rozptýlenia, prenosné stolíky, ktoré možno využiť pri jedle a na schôdzky, prikrývky a deky. Nájdete tu pohodlné hojdacie kreslá na leňošenie, pohovky v obývačke určené na brainstorming a uzavreté bunky na sústredenú prácu.

 

transformacia kancelarie na klubovne 4

 

Pre dizajnérov a architektov je dôležité aj vnímanie rozdielov medzi hlasným a tichým, mäkkým a tvrdým, svetlým a tmavým prostredím a dokonca aj teplým a studeným prostredím. Spôsob členenia kancelárskeho priestoru potom mení aj aktivitu zamestnancov. V svetlom a jasnom priestore sú ľudia rýchlejší a ráznejší, zatiaľ čo v tmavom a náladovom priestore môžu byť utiahnutejší a viac premýšľať.

 

Skúsení dizajnéri radia premýšľať nad celým priestorom. V jednom projekte sa sústredili na tak populárne priznané betónové stropy s inžinierskymi sieťami a jednoducho ich prekryli, aby potlačili industriálnu atmosféru kancelárie. V ďalšom prípade redizajnovali celú lobby, do ktorej pod strop umiestnili obrovské LED svietidlo, ktoré pripomína skôr umelecké dielo.

 

Navrhovanie pracoviska zameraného na človeka je kľúčovou ingredienciou, ktorá zabezpečí, že kancelária bude nielen praktická, ale bude radosťou v nej pracovať. Odkrytie dôležitých aspektov firemnej kultúry, DNA firmy, je pre vytvorenie produktívneho pracoviska šitého na mieru potrebám zamestnancov úplne kľúčové. Kancelárie ako klubovňa sa až potom stávajú autentickým a inšpiratívnym konceptom, ktorý v ľuďoch vyvoláva pocit známosti, domova, stotožnenia, zapojenia identity a hlavne hrdosti.

 

Kancelarie.sk

Zdroj: https://www.workdesign.com/2018/11/the-office-as-a-clubhouse/

Foto: https://officesnapshots.com