hollywood 0Hollywood, známa časť amerického mesta Los Angeles a synonymum amerického filmového priemyslu, má svoju špecifickú architektúru. Ako prvé prídu na myseľ väčšine z nás luxusné vily, ktoré sú domovom známych osobností zo sveta showbiznisu. 

Nasledujú prestížne hotely v štvrti Beverly Hills, ale početné sú aj nové a moderné budovy, ktoré spĺňajú požiadavky komfortu, estetickosti i trvalej udržateľnosti. Jednou z takýchto stavieb je očakávaná realizácia projektu architektonickej kancelárie Foster & Partners. Ide o kancelársku vežu situovanú v Hollywoode, so sériou špirálovitých terás ovinutých okolo jej exteriéru. 22 poschodová budova bude stáť na dvojakrovom pozemku na ulici Sunset Boulevard.

 

hollywood 2

 

Kreatívne kancelárie a štúdiá

V jej interiéri budú mať domov kreatívne kancelárie a štúdia. Celková plocha jednotlivých pracovísk spolu s prevádzkovými a úžitkovými miestnosťami bude mať rozlohu takmer 50 tisíc metrov štvorcových. Kruhová veža budovy bude mať vyčnievajúce podlahové dosky obložené bielou farbou a každá ich úroveň bude zakomponovaná do samostatnej sklenenej závesnej steny.

 

hollywood 4

 

Séria terás v špirálovitom vzore pokrytá rastlinami sa ponorí do fasády budovy. Vizuálne tak bude vytvárať dojem zelených stien ovinutých okolo konštrukcie objektu. Terasy budú mať dostatok priestoru na sedenie a relax a budú priamo nadväzovať na vnútorné pracovné priestory cez sklenené dvere siahajúce od podlahy až po strop.

 

hollywood 3

 

Prostredie podporujúce produktivitu a kreatívnosť

"Je to skutočný odraz pracoviska budúcnosti, starostlivosti o komunitu, pohodu a spolupráce. Terasy budú plniť sociálnu interakciu medzi obyvateľmi a pracovníkmi budovy a zároveň oživia a podporia kreatívny priemysel mesta," povedal zakladateľ spoločnosti Foster & Partners, Norman Foster. Kaskádové záhrady umožnia aj prácu vonku, do interiéru vovedú prirodzené svetlo a vetranie, čím vytvoria zdravé a vysoko produktívne pracovné prostredie priamo na hollywoodskom bulvári. Jeho kruhová forma budovy je riešená tak, aby ponúkla 360-stupňový výhľad na okolité centrum Los Angeles a zároveň vytvorila výrazný orientačný bod.

 

hollywood 5

 

Prízemie budovy zapája do svojho života ulicu a bude obsahovať veľkú LED video obrazovku, reštaurácie, priestory na zhromažďovanie komunít, divadlo a galériu. Na najvyššom poschodí bude reštaurácia umiestnená pod vejárovitým pavilónom. Časový plán projektu sa má začať realizovať v priebehu roku 2026 a ukončenie sa odhaduje na rok 2029.

Pripravila: Petra Adamcová
Vizualizácie: Foster & Partners