perníkový dom 2Rozprávka o medovníkovom domčeku je súčasťou detstva každého z nás. Odhliadnuc od toho, alebo aj napriek tomu, že zlá hrdinka rozprávky skončí v peci, vzbudzuje tento príbeh romantické predstavy o sladkom bývaní v domčeku z medovníčkov.

Inšpiroval tak nielen deti a rodičov k pečeniu vlastných mini medovníkových domčekov, ale aj svetovo preslávených kuchárov a cukrárov, aby postavili čo najväčší alebo najkrajší domček z medovníka.

Obľúbená tradícia

Každoročne tak robia aj v hoteli Fairmont v americkom San Franciscu, kde už od leta pripravujú koncept celej stavby s novými prvkami a stavebnými doplnkami pre interiérový dom vo vstupnej hale hotela.

 

perníkový dom 3

Foto: Hotel Fairmont San Francisco

Osemtisíc medovníkových tehál a množstvo cukroviniek

Tento rok vznikla pôsobivá medovníková stavba z viac ako 8 tisíc pečených medovníkových tehál. Tie samozrejme ako základový materiál pre stavbu z hľadiska stability nepostačujú. Preto medovníkové kráľovstvo v hoteli koncipujú tak, že je nimi obložená klasická pevná, na tento účel vytvorená stavba.

Stavbou je tento rok viktoriánsky domček v životnej veľkosti s dvomi poschodiami, konkrétne s rozmermi výška 7,6 metra vysoká a 10,6 šírka. Po obložení chalúpky medovníkom potrebujú cukrári a maliari 450 hodín na výzdobu jedlých tehličiek. 

 

perníkový dom 4 perníkový dom 5

Foto: Hotel Fairmont San Francisco

Ako sme spomenuli, začiatky stavby sa datujú zväčša do horúceho leta, kedy sa začínajú piecť prvé tehly. S blížiacimi sa sviatkami sa stavajú miestnosti, nadstavuje strecha a pripravujú štruktúry na dekorácie. "Keď je všetko pripravené, každá perníková tehla sa umiestňuje ručne a cukrári pridávajú cukrovú polevu pozdĺž každej jednej injektážnej linky," hovorí hlavný architekt a cukrár Walton. Poleva na celý dom si vyžaduje viac ako 450 kilogramov práškového cukru a približne 570 litrov vaječných bielkov. Okrem polevy ich vyzdobujú aj gumovými a penovými cukríkmi, lízankami či lentilkami.

 

perníkový dom 1

Foto: Hotel Fairmont San Francisco

Na čokoládu už dávajú cukrári väčší pozor

Cukrár Walton tiež vytvára magické sviatočné akcenty pre dom, často z každodenných predmetov. Premieňa priemyselné vzduchové filtre na snehom poprášené kopce, ventilátory a prepracované motory poháňajúce sobie hojdacie kreslá a vírivé mobilné vločky so snehovými vločkami. Jeho ručne strihané tieňové bábky dokonca hrajú v prázdninovom videu vysielanom vo vnútri domu. Niekedy sa pri stavbe a prevádzke medovníkového domčeka stanú aj nepredvídateľné nehody. Napríklad, v niektorom z minulých rokov svetlá vo vstupnej hale roztavili strechu domčeka pokrytú čokoládou.

 

perníkový dom 3

Foto: Hotel Fairmont San Francisco

Po prázdninách Walton a jeho tím odstráni vnútornú elektroniku domu a rozoberú jeho konštrukciu. Konštrukcia a rám sa recyklujú a tehly, cukríky a ďalšie jedlé prísady sa kompostujú. Lobby vo Fairmonte sa vracia do normálu, ale sviatočný duch pretrváva až do ďalšej sezóny.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Hotel Fairmont San Francisco