stolicky bar 1Ako to môže vyzerať, keď sa objaví v uliciach mesta obrovská obývačka? V japonskom meste Hamamatsu vzniklo komunitné centrum, ktoré láka návštevníkov v exteriéri nadrozmerným zariadením klasickej obývacej izby.

Na ulici zaujmú drevené stoličky a stôl, v interiéri zase pútajú pozornosť obrovské šálky, dezertné tanieriky a čajová kanvica. Cieľom projektu bolo vytvoriť koncepciu veľkej izby v meste, kde sa ľudia môžu navzájom stretávať, pracovať i relaxovať.

 

stolicky bar 2

stolicky bar 6

Kombinácia dreva a skla

Komunitné centrum Sweet banks je vytvorené z obrovských kusov nábytku ako úkrytu pred dažďom a slnkom a sklenených boxov, ktoré zabezpečujú pohodlie pre užívateľov vo vnútri. Nadrozmerný stôl a stoličky, zväčšené o 13-násobok ich skutočnej veľkosti, boli starostlivo modelované podľa rozmerov skutočného nábytku, aby sa vyriešili aj konštrukčné, drenážne a mechanické systémy. Sklenené boxy boli navrhnuté abstraktne, ale v detailoch jednoducho, a slúžia tak ako nerozptyľujúce pozadie obrovských sôch.

 

stolicky bar 3

stolicky bar 5

 

Lákadlo pre užívateľov sociálnych sietí

Architekti zo spoločnosti Nikken Sekkei ozrejmujú, že Sweets Banks je navrhnutý tak, aby bol zvedavý, pútavý a "instagramovateľný". "V modernej dobe sociálnych médií, v ktorej jediná fotografia dokáže okamžite osloviť srdcia a mysle ľudí, sa obraz samotnej budovy stáva médiom, priťahuje ľudí do regionálnych miest a vytvára nezabudnuteľné zážitky.“

Pripravila: Petra Adamcová
Fotografie: Kenta Hasegawa, Shohei Nakai