egypt vystava 3V lokalite svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, na náhornej plošine pyramíd v egyptskej Gíze, sa už po tretí krát koná jedinečná výstava súčasného umenia. Výstava spája svetových umelcov, ktorí sa svojimi dielami na tomto mieste zamýšľajú nad pretrvávajúcim dedičstvom jednej z najpôsobivejších a najzáhadnejších štruktúr ľudstva.

Sledujú kontinuitu tém siahajúcu od našej dávnej minulosti až po súčasnosť, pričom vzdávajú hold vynaliezavosti a odrazom ľudskej civilizácie a umenia.

 

egypt vystava 1

Foto: MO4 Network/Art d'Égypte

Priestor šťastia a náhody

Počas troch týždňov trvania výstavy sa inštaláciami zdôrazňuje koncept "hry" s cieľom premeniť náhornú plošinu v Gíze na priestor šťastia, náhody a experimentovania. Sochárske umelecké diela pozývajú divákov, aby sa do tohto procesu zapojili. Tým, že sa návštevníci stávajú tvorcami vlastnej skúsenosti a menia výsledok každého diela, stierajú hranicu medzi umelcom a divákom.

"Tento rok je to ešte pútavejší zážitok, už to nie je len dialóg medzi umelcami a pyramídami. Teraz je to trilógia medzi umelcom, divákom a starobylým miestom," hovorí o výstave a jej myšlienke Nadine Abdel Ghaffar – egyptsko – francúzska umelecká konzultantka a kurátorka celého projektu.

 

egypt vystava 2

Foto: MO4 Network/Art d'Égypte

egypt vystava 5

Foto: MO4 Network/Art d'Égypte

Prepojenie minulosti a súčasnosti ľudstva 

Tento projekt je zatiaľ najambicióznejší zo všetkých konaných sa ročníkov. Zúčastňuje sa na ňom 14 umelcov z celého sveta. Výstava a jej diela sa budú podobne ako predchádzajúce iterácie zameriavať na vytváranie neočakávaných a energizujúcich dialógov medzi dávnou minulosťou ľudstva a súčasnosťou. V konečnom dôsledku budú demonštrovať pretrvávajúci vplyv kultúrneho dedičstva starovekého Egypta a jeho schopnosť inšpirovať umeleckú aj verejnú predstavivosť.

 

egypt vystava 4

Foto: MO4 Network/Art d'Égypte

egypt vystava 6

Foto: MO4 Network/Art d'Égypte

Medzi vystavované diela patrí:

  • kruhová socha Lupina Arne Quinzeho, ktorá poskytuje izolovaný pohľad na jednu z pyramíd a jej neviditeľné osové línie
  • Dionysiova geometrická inštalácia založená na pokynoch pre umelú inteligenciu evokujúca rôzne modlitby sveta
  • hyperrealistická socha Carole Feureman evokujúca Hathor - staroegyptskú bohyňu lásky a plodnosti
  • fragmenty labyrintu Rashida Al Khalifu vynárajúce sa zo zeme v rôznych uhloch, každý s motívmi pochádzajúcimi z diela Turris Babel (Babylonská veža) z roku 1679, ktoré napísal jezuitský učenec Athanasius Kircher
  • vápencový portál Pilar Zeta sediaci uprostred zlatej a modrej kompozície
  • sférické objekty
  • šachovnicová dráha
  • zrkadlové vajíčko a ďalšie

 

egypt vystava 7

Foto: MO4 Network/Art d'Égypte

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: MO4 Network/Art d'Égypte