vlna pavilon 2Viacúčelový umelecký priestor Tarang vznikol z túžby vytvoriť novú architektonickú štruktúru odlišnú od tamojšieho mestského kontextu. V indickom meste Ahmedabad, kde vyrástol, dominujú vysoké panelové domy a typické „krabicové“ projekty obytných i komerčných stavieb.

Víziou pri tejto stavbe bolo vytvorenie bezrohej budovy s harmonickými vlnami, ktoré by sa vzpierali konvenčným architektonickým normám. Zvlnené klenby chránia viacúčelový umelecký priestor Tarangu pred horúcim slnkom, dažďom a inými poveternostnými vplyvmi. Jeho pomenovanie - Tarang pochádza z hindského slova pre vlny.

Rozsiahly objekt je tvorený sériou drevených klenieb vyrobených z terakotových dlaždíc z miestnych zdrojov bez podporných trámov alebo výstuže. Podľa autorov stavby je projekt s rozlohou 279 metrov štvorcových jedna z najväčších klenutých stavieb svojho druhu v Indii.

 

vlna pavilon 2

 

Udržateľnosť výstavby

Séria tehlových soklov po obvode oválneho miesta podopiera strechu a vytvára sériu klenutých otvorov rôznych výšok, ktoré vedú dovnútra. V strede Tarangu tvoria tri kruhové sokle lievikovité otvory, ktoré poskytujú slnečné svetlo a vodu početným črepníkom umiestneným na ich základni. Dlaždice sú navrhnuté tak, aby v prípade dekonštrukcie Tarangových oblúkov mohli byť znovu použité.

 

vlna pavilon 2

 

Tarang už počas svojej výstavby minimalizoval odpad a využitie betónu a uprednostňoval miestne zdroje a pracovnú silu. Slúži zároveň ako model ekologicky uvedomelej architektúry, ktorá oslavuje miestnu kultúru a pozitívne prispieva komunite.

 

vlna pavilon 3

 

Netradičný vzhľad nie je prekážkou využitia priestoru

"Súhra slnečného svetla a tieňa v priestore je očarujúca a dodáva jednoduchosti dlaždíc a tehál kvalitu, ktorá je skutočne pozoruhodná," vysvetľujú výber stavebných a obkladových materiálov architekti zo štúdia Grid Architects a pokračujú.

 

vlna pavilon 4 vlna pavilon 5

 

"Samotná štruktúra je hotovým produktom, kde sa surovosť materiálov premieňa na niečo vznešené a transcendentné. Projektom sme poukázali na to, že aj funkčná stavba môže mať netypický a príťažlivý vzhľad a zároveň spĺňať všetky očakávané a navrhované atribúty.“

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Vinay Panjwani