jesen dizajn trendy 2022Ak ste si ešte nestihli priniesť do svojich domovov jesennú atmosféru plnú farieb, prírodných materiálov a útulnosti, je najvyšší čas vpustiť do interiéru voňavú a hrejivú jesennú náladu. Veď kedy inokedy, ako počas chladných mesiacov je najpríjemnejšie posadiť sa do pohodlného kresla, schúliť sa do mäkučkého plédu a so šálkou bylinkového čaju či tekvicového latte si vychutnať dobrú knihu.

Farby jesene

S jeseňou sa spájajú krásne sýte a výrazné farby. Predstavte si práve opadané lístie v lese, dozrievajúce šípky, rakytník či lesklé tmavohnedé gaštany. Presne tieto farby v rôznych odtieňoch sú každoročne trendové a neopozerateľné. Čokoládovo hnedá sa snúbi s oranžovou, sýtožltou i tmavočervenou. Ako základné podkladové farby sú vhodné lesná zelená a neutrálna béžová, ktoré spomínaným farebným sólistkám umožnia vyniknúť. Ak väčšie plochy vášho interiéru nie sú práve v neutrálnych farbách, jednoducho začleňte do interiéru tie typické jesenné farby, ktoré sa dobre hodia k vašej aktuálnej farebnej schéme.

 

jesen dizajn trendy 2022 6

 

Pridajte jesenné vzory

Čo je to jesenný vzor? Okrem tradičných opadaných listov, tekvíc alebo iných prírodných markantov na látkach a doplnkoch sa k jesenným vzorom zaraďujú i tradičné kárované a kockované vzory, či tradičný škótsky "houndstooth". Menej je niekedy viac, na jednofarebnej pohovke krásne vynikne prehoz alebo poťah na vankúš s takýmito vzormi.

 

jesen dizajn trendy 2022

Foto: Coasterfurniture

Organické textúry

Po farbách a vzoroch je nevyhnutné zamerať sa na textúry. Jeseň je o prírode, takže skúste odhaliť nábytok alebo časti nábytku, ktoré sú z prírodných materiálov, ako drevo, koža, kameň a podobne. Kožené kresielko, sedačka alebo malá taburetka v spojení s čerstvo narezaným drevom alebo umelou kožušinou dokáže vykúzliť rozprávkovú atmosféru.

 

jesen dizajn trendy 2022

jesen dizajn trendy 2022 5

 

Príroda a prírodné doplnky

Tie najkrajšie jesenné akcenty vždy nájdeme priamo v prírode. Žalude, bukvice, šišky, gaštany, suché konáriky a farebné lístie a ich umiestnenie do presklenej nádoby vyzerá pôsobivo, a keď bude vlastnoručne nazbierané i naaranžované, spôsobí ešte väčšie potešenie. Jednotlivé prírodné materiály je možné ovinúť aj okolo sviečok alebo nechať len voľne položené v miske ako potpourri.

 

jesen dizajn trendy 2022 4

 

Ideálnou jesennou dekoráciou je tekvica. Ozdobná alebo obrovská, biela či maslová, vyzerá pekne v akomkoľvek jesenne ladenom interiéri, ale aj napríklad v exteriéri pri vstupe do domu. Nevyrezávaná dokonca dokáže v interiéri v pôvodnej podobe vydržať aj dva mesiace.

Pripravila: Petra Adamcová