kabelovna 1V bývalej továrni na výrobu elektrických káblov v pražskej štvrti Holešovice vzniklo rekonštrukciou pôvodných priestorov nahrávacie štúdio Kabelovna Studios. Zariadenie bolo postavené v roku 1908 a je súčasťou pražskej robotníckej kolónie zo 70. rokov 19. storočia. Svoju pôvodnú priemyselnú atmosféru si naplno zachovalo.

V zrekonštruovanom postprodukčnom a hudobnom nahrávacom štúdiu KABELOVNA STUDIOS sa prepája autentická industriálna estetika s prírodnými prvkami svetla. Svetlo preniká cez veľké svetlíky a dobre umiestnené sklenené priečky. Obnovené tehlové steny bývalej továrne dokonale fungujú s akustickými požiadavkami moderného nahrávacieho štúdia, a aj krásne dotvárajú priestor. Steny sú doplnené difúznymi vlastnosťami akustických panelov a päť metrov vysokými šikmými stropmi. Silný charakter lokality a genius loci sa hlavná architektka B²Architecture štúdia - Barbara Bencová rozhodla zdôrazniť čo najviac.

 

kabelovna 2 kabelovna 1

 

kabelovna 3

 

Nová béžová anhydritová podlaha zjednocuje priestor a umožňuje, aby sa steny a ďalšie existujúce textúry a prvky stali ústredným bodom. Čierna bola použitá pre nové moderné vložky - ako sú dvere alebo technické vybavenie, ale aj ako pozadie pre staršie kusy nábytku a svietidlá navrhnuté na mieru. Priestorová organizácia je jednoduchá a intuitívna. Začína veľkou miestnosťou na zhromažďovanie, alebo skôr obývacou izbou štúdia, ktorá sa nachádza v najvyššej časti haly. Víta hostí recepciou, posedením a kuchynskou linkou, zatiaľ čo nahrávacie štúdiá sú prístupné za čiastočne zasklenými dverami.

 

kabelovna 4

 

"Obývacej izbe" dominuje luster, ktorý sa vznáša nad masívnym dreveným stolom a ďalej zvyšuje pocit výšky v priestore. Rastliny, ktoré sú voľne usadené nad čiernymi stenami, oddeľujú recepciu od ostatných obyvateľov haly a sú umiestnené v starostlivo skrytých kvetináčoch. Zrekonštruovaný nábytok a celkové zloženie priestoru vytvára inšpiratívnu, ale útulnú atmosféru. Sedenie je kombináciou recyklovaných kožených sedadiel a čiernych kožených kresiel zo 70. rokov. Skladacie sedadlá, ktoré sa predtým používali v skutočnom divadle, sú umiestnené v "obývacej izbe" štúdia.

 

kabelovna 7 kabelovna 6

 

Pripravila: Petra Adamcová, zdroj informácií: B²Architecture Studio, Barbara Bencová
Foto: Alex Shoots Building