filharmonia praha vltavska BIG 1Milovníci architektúry i umenia sa dočkali. Podoba novej budovy Vltavskej filharmónie v Prahe, o ktorej sa hovorilo už dlhé desaťročia, je známa.

Česká metropola pred rokom vypísala medzinárodnú súťaž na architektonický návrh tejto budovy. Do finále postúpilo 19 diel od najšpičkovejších a uznávaných architektov., z ktorých odborná porota vyberala päť najlepších. Víťazom súťaže sa nakoniec stal návrh dánskeho ateliéru Bjarke Ingels Group (BIG), ktorý bol verejnosti prezentovaný primátorom Prahy v stredu 18. mája 2022.

 

filharmonia praha vltavska BIG 4

 Vizualizácia: BIG

 

„Jsem s tím návrhem velice spokojen, byl to můj favorit od začátku. Ta budova má všechno, co jsme od ní očekávali. Praha moderní architekturu potřebuje,“ vyjadril svoju spokojnosť primátor Zdeněk Hřib.

V Prahe nevznikla koncertná sála pre symfonickú hudbu už viac ako 100 rokov. Najmladšia, Smetanova sieň Obecného domu, bola otvorená koncom roku 1912. Dvořákova sieň Rudolfinum dokonca už v roku 1885. Aj keď obe sály boli rekonštruované, ide o historické budovy, ktoré žiaľ už nezodpovedajú štandardom 21. storočia, ani akustickým požiadavkám pre koncerty symfonickej hudby.

 

filharmonia praha vltavska BIG 5

  Vizualizácia: BIG

 

Nová Vltavská filharmónia bude mať tri sály na špičkovej technickej úrovni s vynikajúcou akustikou. Svoje pôsobisko tu nájde Česká filharmónia a Symfonický orchester hlavného mesta Prahy. Súčasťou bude aj hudobné oddelenie Mestskej knižnice, kaviarne a ďalšie priestory.

 

filharmonia praha vltavska BIG 3

  Vizualizácia: BIG

 

Projekt realizácie koncertného domu bude celkovo zásadným impulzom rozvoja nového centra Prahy. Ponúkne dostatok možností na realizáciu nielen zaujímavej stavby, ale hlavne novej kultúrnej a architektonickej dominanty mesta. Ambíciou Prahy je presadzovať sa nielen ako mesto pamiatok, ale aj ako centrum inšpirácií a života. Vltavská filharmónia má za cieľ stať sa živým a otvoreným priestorom slúžiacim každodenne nielen Pražanom, ale aj turistom z celého sveta. Mala by byť novou kultúrnou a architektonickou dominantou mesta.

 

filharmonia praha vltavska BIG 2

  Vizualizácia: BIG

 

Budova Vltavskej filharmónie by mala byť hotová v roku 2032. Odhad finančných nákladov sa nedá úplne upresniť, orientačne sa odhaduje na 6 miliárd českých korún, teda približne 243 miliónov Eur.

Pripravila: Petra Adamcová
Vizualizácie: Bjarke Ingels Group